Кламер БГ - Новини: Два бронирани "Мерцедес"-а за Ким Чен-ун през 2018 г. заобиколили санкциите

Два бронирани "Мерцедес"-а за Ким Чен-ун през 2018 г. заобиколили санкциите

Свят

|
Ср, 17 Юли 2019г. 15:15ч.
Два бронирани "Мерцедес"-а за Ким Чен-ун през 2018 г. заобиколили санкциите

Севернокорейските власти са организирали миналата година доставката в КНДР на два бронирани автомобила "Мерцедес" за лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, заобикаляйки международните санкции, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Американското издание се позовава на базираната във Вашингтон организация Център за перспективни изследвания в сферата на отбраната. Организацията твърди, че нейни служители са получили информация, че в КНДР през последните години са доставени над 800 елитни автомобила. Сред тях са и два автомобила "Мерцедес", всеки от които струва над 500 000 долара.

По данни на изследователския център двата автомобила са били доставени в КНДР от Холандия в периода от юни до октомври миналата година. Първоначално са били превозвани по море от Холандия до Китай, а след това в Япония, Южна Корея и Русия. От Русия автомобилите били доставени в Пхенян на борда на самолети на държавната авиационна компания на Северна Корея "Еър Корио".

В материала на "Уолстрийт джърнъл" се посочва, че през януари тази година за първи път Ким Чен-ун е забелязан да се вози на автомобил "Мерцедес Майбах Ес 600 Пулман Гард".

Според служителите на Центъра за перспективни изследвания севернокорейските власти заобикалят въведените срещу Пхенян санкции и редовно получават дрехи, козметика и техника от известни чуждестранни производители. Служителите на центъра твърдят, че е възможно КНДР да получава различни стоки от 90 различни държави, като за това съдействат севернокорейски дипломати.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че организацията е стигнала до този извод на базата на анализ на информация със свободен достъп за работата на пристанищата по света и за търговските сделки.

mediapool.bg