Кламер БГ - Новини: Данъчните почти не открили нарушения в лабораториите

Данъчните почти не открили нарушения в лабораториите

България

|
Вт, 21 Юли 2020г. 15:44ч.
Данъчните почти не открили нарушения в лабораториите

Незначителен е броят на нарушенията, установени от НАП при проверки в лаборатории през последните дни, съобщи пред БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

През миналата седмица НАП обяви, че започва засилени проверки в лабораториите заради сигнали от граждани, че не издават касови бележки. Моментът съвпадна с повишеното тестване след въвеждането на изискване на гръцката граница за негативен PCR тест.

Бъчваров обясни, че опасенията за масово нарушаване на финансовата дисциплина не са се оправдали. Проверките са установили нарушения в под 10% от случаите, като приблизително половината от тях са били неиздаване на касови бележки.

"Не можем да стигнем до заключението, че има някакво грубо нарушаване на данъчните изисквания, а всъщност поводът за тези проверки е един значително нараснал обем от сигнали от потребители на тези лабораторни услуги. Причината е съвсем очевидна – пътуването до Гърция, при което е задължително представянето на негативен PCR тест. Който струва немалко", коментира Бъчваров.

Неиздаването на касова бележка може да доведе до две последици: глоба до 2000 лв. и запечатване на обекта за срок, който може да

достигне понякога до един месец, припомни Бъчваров. В случай на системни нарушения обаче принудително преустановяване на дейността може да бъде наложено и за по-дълго време, уточни той.

mediapool.bg