Кламер БГ - Новини: ДСБ даде мандат за общи листи с "Продължаваме промяната"

ДСБ даде мандат за общи листи с "Продължаваме промяната"

България

|
Съб, 28 Ян 2023г. 18:37ч.
ДСБ даде мандат за общи листи с "Продължаваме промяната"

ДСБ даде мандат за общи листи с

"Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат на коалиция "Демократична България" да се яви на парламентарните избори заедно с "Продължаваме промяната".

Решението бе взето на национално съвещание на партията в събота.

"Националното съвещание на ДСБ подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на "Демократична България - обединение" с ПП "Продължаваме Промяната" като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление", се посочва в резолюция на партията.

ДСБ смята, че следващото управление трябва да реформира българските институции, да проведе истинска съдебна реформа, да изкорени корупцията и осигури икономически растеж, чрез който чувствително да се повишат доходите и благосъстоянието на българските граждани; да модернизира българската армия и служби, да изпълни необходимите условия за приемане на България в Шенген и еврозоната, да укрепи евроатлантическата ориентация на България и да се утвърди като надежден партньор в ЕС и НАТО, решително да противодейства на заплахите от Кремъл и всякакви опити за отклоняване от външнополитическа ориентация на България.

Националното съвещание на ДСБ оценява постигнатото от коалиционния формат "Демократична България" като успешно и посочва, че основна цел трябва да бъде запазването и бъдещо консолидиране на обединението.

От партията оценяват продължителното управление под формата на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, като опасно за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието ѝ в региона.

Националното съвещание на ДСБ възлага на общинските и областните структури на партията да водят преговори за широко обединение на реформаторските сили с цел издигане на общи кандидатури на предстоящите местни избори.

Отстраняването на ГЕРБ и ДПС от местната власт е единствената възможност за преодоляване на корупцията и феодализацията на българските общини, посочват от ДСБ.

Гости на съвещанието на ДСБ бяха Владислав Панев - съпредседател на ПП "Зелено движение", Христо Иванов - председател на ПП "Да, България", Кирил Петков - съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната".

Атанасов: Да разбием феодалния модел преди местните избори

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви по време на форума, че предсрочните парламентарни избори са изключително важни, защото от тях зависи кой ще управлява страната преди местните избори.

"Трябва да разбием феодалния модел на управление на местната власт, защото местните феодали на ГЕРБ, които владеят над 80 общини и имат силата на тези мрежи по места, те генерират властта досега", посочи той.

Заедно трябва да направим така, че след следващите избори да осигурим победа и на местните избори, след което заедно да обърнем курса на нашата държава, заяви председателят на ДСБ.

Атанасов очаква битката за местната власт да е ожесточена.

Реставраторските сили очевидно са стигнали до заключението, че играта на изтощение, в която вкараха политическата система на страната, вече е спечелила, и че те влизат във фазата на търсене на своя реванш, смята той. Борисов и неговите приятели искат да се върнат във властта на бял кон, заяви Атанасов.

Тази пролет няма да бъдат проведени поредните избори, тази пролет ще бъде проведена битката между гореспоменатите реставраторски сили и ние, реформаторските сили, коментира председателят на ДСБ.

Тази битка ще бъде или ние, или те, и аз лично вярвам, че можем да я спечелим, само и единствено ако и този път, както през 1997 г., извървим пътя на обединението и концентрацията на демократичните сили, допълни той.

По думите му тогава ще спечели проевропейският вектор в българската политика.

Кирил Петков: Започва обединението на добрите сили

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков определи като първа стъпка на голям процес обединението между формацията му и коалицията "Демократична България" (ДБ), които преговарят за общо явяване на изборите на 2 април.

"Процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи и с активности, с идея България да бъде различна държава, да бъде просперираща, започваме голямото обединение. Това, което ще видите е, че следващите три месеца този процес ще продължи като една лавина", каза Петков.

Христо Иванов: Не очаквам листите да са определящи за коалицията

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов посочи от своя страна, че не очаква листите за предстоящите избори да са определящи за коалицията.

"Аз не очаквам листите да бъдат определящи. Определяща е политиката, политическата посока", посочи той.

"Успехът за следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно демократично реформаторско управление", каза Иванов.

Предстоят разговори

В петък в предаването "Панорама" Никола Минчев от ПП каза, че сериозно се обмисля обединение с "Демократична България". Националният съвет на ПП е дал мандат за разговори и за местните, и за предстоящите парламентарни избори, заяви Никола Минчев.

Той окачестви евентуално обединение между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" като реформаторско, демократично, прозападно, в което ще вземат участие и граждански организации. "Не може да го характеризираме като чадър, това е една платформа", обяви Никола Минчев.

По-рано през седмицата в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също потвърди, че се водят разговори с "Продължаваме Промяната" за общо участие във вота, но подчерта, че все още няма нищо финализирано в преговорите за коалиция.

ДСБ предупреди за още компромати от ГЕРБ

"Учудвате ли се, вече сме в предизборна кампания и компроматите, които извират от ГЕРБ, ще извират още повече. Търговията и със специална продукция в България е свободна", каза Атанас Атанасов.

Той коментира думите на Бойко Борисов, че представители на правителството на "Продължаваме промяната" са забогатели заради посредничеството за оръжие с Украйна.

"Важното е друго. Аз бях част от делегацията на премиера Петков, когато ходихме в Украйна и срещата със Зеленски. Знаете ли кое беше основното изречение на разговорите в един бункер? Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство, че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия", обясни Атанас Атанасов.

mediapool.bg