Кламер БГ - Новини: ДПС ще подкрепи БСП за вота на недоверие

ДПС ще подкрепи БСП за вота на недоверие

България

|
Четв, 16 Ян 2020г. 13:58ч.
ДПС ще подкрепи БСП за вота на недоверие

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи инициирания от БСП вот на недоверие към правителството за провал на политиките в областта на околната среда. Очаква се социалистите да го внесат на 20 януари, но гласовете на движението няма да стигнат, за да мине процедурата за сваляне на третия кабинет на ГЕРБ.

"ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия"", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев след среща със социалистите.

По думите му политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична.

"Крайно време е правителството да си отиде самостоятелно или да бъде свалено", каза след срещата с ДПС социалистът Драгомир Стойнев.

И при този вот на недоверие, който ще е четвърти за кабинета "Борисов 3", обаче изглежда правителството няма да бъде свалено, защото опозицията трябва да събере 121 гласа.

"Колегите от "Воля" са заявили, че не подкрепят това правителство, така че е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите народни представители затова са независими и отиваме плюс още 20 народни представители, прави 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство. Нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството", каза Стойнев.

Очаква се в петък социалистите да проведат консултации по вота на недоверие и с "Воля", и с независимите, в които влизат и депутатите от "Атака". Изглежда обаче БСП няма да получи тяхната подкрепа.

Партията на Волен Сидеров, чиито депутати през последните месеци се държат опозиционно, все още е част от управляващата коалиция и има министър, който се води от тяхната квота – този на икономиката Емил Караниколов. Затова вероятно "Атака" няма да подкрепи вота. От "Воля" пък предварително намекнаха, че няма да гласуват "за".

Кръстина Таскова от партията на аптечно-петролния бос Веселин Марешки ще постави няколко въпроса пред БСП по време на срещата. Първият е с кого биха направили правителство в рамките на този мандат, ако това е целта на социалистите - с "ВМРО, които в последно време са по-меки към тях, или с ДПС". Щели да попитат и дали БСП има план за справяне с кризата в Перник или се действа на принципа "стани, да седна". Щели да поставят въпроса и дали този вот всъщност не е опит за затвърждаване на позициите на сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова преди първите преки избори в партията.

Така поне засега вотът изглежда ще бъде подкрепен само от ДПС и БСП. Двете партии имат общо 104 народни представители.

mediapool.bg