Кламер БГ - Новини: ДПС дава Асен Василев на прокуратурата заради "неправомерна" ревизия на Делян Пеевски

ДПС дава Асен Василев на прокуратурата заради "неправомерна" ревизия на Делян Пеевски

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 13:37ч.
ДПС дава Асен Василев на прокуратурата заради "неправомерна" ревизия на Делян Пеевски

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев, Снимка: БГНЕС

ДПС ще даде на прокуратурата финансовия министър Асен Василев заради превишени права при разпореждане на ревизия на вече приключила ревизия на Делян Пеевски. Това обяви на брифинг в парламента в петък председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Във вторник стана ясно, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал да разпореди още ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това се е случило при негова среща му с лидера на гражданството сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, на която гражданите са предоставили данни и документи за офшорните фирми на Пеевски.

Преди десетина дни стана ясно, че НАП е приключила ревизията на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски по сигнал на БОЕЦ. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията й са, че той не дължи нищо на държавата. Ревизионният акт на Пеевски не е публичен, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.

БОЕЦ смята тази ревизия за "поредното изпиране" на Пеевски и твърди, че приходната агенция има възможности за по-задълбочена проверка, която "да установи корупционният произход на средствата на Пеевски, офшорните схеми за пране на пари и избягване на данъчно облагане". През годините Пеевски е бил обект на множество ревизии на НАП, но всички те са приключвали без никакви сериозни разкрития.

"Преди два дни предупредихме за закани на финансовия министър към представители на ДПС, днес от медиите разбираме, че те вече са факт. Моделът е "някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма, след което то се довежда до знанието на министър Асен Василев, той обещава да извършва неправомерни действия. В конкретния случай - ревизия на вече приключилите ревизии на Делян Пеевски", заяви Мустафа Карадайъ. "Може би, резултатът от тях никак не им харесва, важно е ревизиите да бъдат безкрайни, независимо каква е законността", добави председателят на ДПС.

По думите му това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опонент. Точно тези "неправомерни действия" на министъра на финансите щели да бъдат дадени на прокуратурата, каза Карадайъ.

"Асен Василев няма право да разпорежда такива ревизии. Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава това право не на министъра, а само на директорите на териториалните дирекции на НАП и то при възникнали нови обстоятелства, при направени вече ревизии", разясни Йордан Цонев.

"Нашата сила е истината, ще продължим да я вадим, и то тези дни доста по-настоятелно", обеща Хамид Хамид.

mediapool.bg