Кламер БГ - Новини: ДПС: За прозрачността на медиите питайте изпълнителната власт

ДПС: За прозрачността на медиите питайте изпълнителната власт

България

|
Четв, 01 Окт 2020г. 14:43ч.
ДПС: За прозрачността на медиите питайте изпълнителната власт

ДПС отчете, че е направило най-много за прозрачността на медийната собственост, след като парламентът прие закона на най-видния представител на партията Делян Пеевски. Оттук нататък отговорността е на изпълнителната власт, която прилага закона, заяви в четвъртък депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той и колегата му Хамид Хамид представиха пред журналисти позитивната оценка на партията си за обявения преди ден доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

Документът критикува всички известни пороци на правовата държава у нас – недосегаемостта на главния прокурор, политическият натиск върху съдебната система, зависимите медии и други проблеми, които са до голяма степен резултат от съвместната политика на ГЕРБ, БСП и ДПС през последните години. Обстоятелството, че ДПС се води опозиция, не пречи партията да налага волята си върху най-важните решения в държавата и това е част от по-сериозния проблем със задкулисието, макар управляващите и опозицията да отричат да има такова.

Според ДПС в оценката на ЕК за България има и похвали, и критики, но в България партии и анализатори го интерпретирали като изгубени в превода. По думите на Хамид Хамид ГЕРБ са прави в това, че има много положителни похвали, но и колегите им от БСП също били прави, че докладът съдържа много сериозна критика по темите, свързани с борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

Той добави, че мониторинговите доклади не са тежест за България и трябва да останат, докато има критика в тях: "Когато започне да има само похвали, тогава трябва да бъде прекратен".

Хамид Хамид каза, че по отношение на борбата с корупцията законодателната власт е направила доста сериозна законодателна база. "В зависимост от изпълнението на тази законодателна база смятаме, че резултатите ще дойдат", каза той.

Според него трябва да се отбележи похвалата, че съдебната система е на прав път. Разбира се, едни реформи след 2017 г. не могат да дадат резултат автоматично, трябва да мине време, така че в следващите доклади съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат, каза още Хамид. Именно конституционните промени за съдебната власт от края на 2016 г. закрепиха недосегаемостта на главния прокурор и политическото влияние във Висшия съдебен съвет, което стана под натиска на ДПС.

Коментирайки критиките на ЕК за състоянието на медиите в България, Йордан Цонев каза,

че парламентът вече е приел най-важните стъпки в посока прозрачност на собствеността на медиите. "Как се изпълнява този закон, трябва обаче да питаме изпълнителната власт. Ако има критики за прозрачност на собствеността, тя не трябва да се отправя към законодателя", каза Йордан Цонев, визирайки закона "Пеевски".

Депутатът добави, че през 2013-2014 г. ДПС внесело законопроект, в който офшорните компании имат изрична забрана да притежават медии. "Все още най-голямата телевизия е собственост на офшорна компания. Не законодателят прилага закона. Защо той не се спазва?", попита Цонев.

От обясненията му се разбра, че ДПС не вижда проблем в това политици като колегата му Делян Пеевски да притежават медии, защото това не било само в България, но и в Западна Европа.

"Фактите говорят, че ДПС е партията, която най-малко би имала основание да счита себе си по някакъв начин отговорна, ако има критики към свободата на словото", каза още Цонев.

Двамата с Хамид още веднъж изразиха възмущението на ДПС от това, че в новата сграда на парламента журналистите са изолирани в отделен коридор и нямат достъп до депутатите. По думите на Цонев обаче "този въпрос бе решен вчера" и щял да се върне старият свободен режим на придвижване. Всъщност обаче председателят на парламента Цвета Караянчева уж направи отстъпка пред недоволните журналисти, които в момента нямат как да изпълняват задълженията си. Тя предложи на журналистите достъп до дивани, но не и до депутати.

mediapool.bg