Кламер БГ - Новини: ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на службите на председателския съвет в НС

ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на службите на председателския съвет в НС

България

|
Пон, 31 Окт 2022г. 18:13ч.
ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на службите на председателския съвет в НС

ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на службите на председателския съвет в НС

Ръководителите на специалните служби за сигурност веднъж месечно да бъдат изслушвани на заседанията на председателския съвет на Народното събрание. Такова предложение за

промяна в правилника за дейността на парламента направи "Демократична България".

Зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда Йорданова обоснова изслушванията на шефовете на спецслужби с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

Друго предложение на ДБ за промяна в парламентарния правилник предвижда в Народното

събрание да бъдат изпращани веднага след приемането им всички секретни решения и

постановления на Министерския съвет.

"Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии", каза Йорданова.

Формацията иска още с промяна в правилника да се въведе изискването в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху

правата на българите извън страната.

Според Йорданова практиката показва, че България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната.

"Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия", посочи Надежда Йорданова.

mediapool.bg