Кламер БГ - Новини: ДАНС извика Пеевски на разпит заради "Досиетата Пандора"

ДАНС извика Пеевски на разпит заради "Досиетата Пандора"

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 15:25ч.
ДАНС извика Пеевски на разпит заради "Досиетата Пандора"

ДАНС извика Пеевски на разпит заради

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски в сряда бе извикан на разпит в ДАНС, след като данъчните и КПКОНПИ обявиха, че започват проверки заради информацията, че името му фигурира в "Досиетата Пандора". Международното журналистическо разследване извади на бял свят информация за световни лидери, политици и известни личности, използвали офшорни фирми, за да си купуват луксозни имоти.

Българският партньор в "Досиетата Пандора" Bird.bg съобщи във вторник, че името на Пеевски фигурира в списъците. Той е свързан с 3 офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. За Пеевски има данни, които го уличават в укриване на данъци.

В изявление до медиите той призна, че е свързан с три дружества, но заяви, че те никога не са имали дейност, нито пък са извършвали сделки.

Ще се показвам, спокойно

Пеевски, който не се е показвал публично от 2019 г., дойде в ДАНС видимо отслабнал, без охрана и облечен неофициално. Видът на вече некорпулентния "успял млад мъж" (както преди години се охрактеризира Пеевски) мигом предизвика множество шеги в социалните мрежи за диетата му. Макар на пръв поглед да изглеждаше запуснат, облеклото на видния бизнесмен далеч не съответстваше на твърдението на съпартиеца му Хамид Хамид, че санкционираните по глобалния закон "Магнитски" не могат да покриват и елементарните си нужди. Пеевски бе облечен с тениска, която се продава за 500 лв. и с обувки, които могат да се намерят за над 900 лв.

Бившият депутат отказа да коментира защо бил извикан от ДАНС. Той обеща на медиите, че щели да има възможност да му задават въпроси, защото вече щял да се показва по-често. Поръча и да предадат поздрави на Иво Прокопиев, нарочен от ДПС като човек с неимоверно влияние, принудил САЩ да санкционират Пеевски по глобалния закон "Магнитски" за значима корупция.

"Каквото има, аз вчера го казах. Излишно е това. Аз казах каквото имах да кажа по темата. Поздрави на г-н Прокопиев", лаконично заяви Пеевски. След това помоли репортерите да се спазва дистанция, защото "има грипна епидемия".

И на излизане от ДАНС той не каза почти нищо. Направи впечатление, че за разлика от друг път не е ексортиран от многобройна охрана и сам се качва в колата си.

Снимка: Димитър Стоянов

Знаем за "Пандора" отдавна

Разпитът е във връзка с разкритията от "Досиетата Пандора", стана ясно от съобщение на сайта на ДАНС. От агенцията подчертават, че е започнала проверка

"Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) "Pandora Papers", съобщи ДАНС.

По-важният детайл обаче е, че информацията "за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони" е постъпила в ДАНС още през юни, т.е. месеци преди да излезе международното разследване. Какво е свършено от тогава досега, от съобщението не става ясно. Посочва се само, че проверката продължава.

Три ошфорки

Бившият депутат е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации, съобщи по-рано Bird.bg.

От документите за бившия депутат от ДПС се вижда, че той дори е бил директор на една от офшорките, докато е бил народен представител в 42-то Народно събрание. Именно в рамките на този парламент той бе избран за шеф на ДАНС, което предизвика невиждани граждански протести и назначението бе отменено.

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г., в нея няма и следа от въпросната фирма, която се каза Felina Trade & Investment Inc и е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Правилникът на Народното събрание забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Народните представители могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата "Пандора" доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.

На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адвокат Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

"Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех", бе отговорът на Пеевски.

Минаха години

За последно Пеевски се е появявал публично през 2019 година, когато още беше народен представител от ДПС. Тогава той няколко пъти се яви в сградата на парламента.

Първото му изненадващо посещение беше на 29 май 2019 година. Тогава той прекара около 30 минути в сградата и обяви, че отново се отказва от мястото си на евродепутат, защото е "нужен на България". Ден по-късно Пеевски отново се показа в Народното събрание, този път за да предложи безплатни детски градини и намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите.

По-малко от две седмици по-късно Пеевски отново беше в парламента, за да лансира идеята си партиите да се финансират "по американски модел" – т.е. от бизнеса. Предложението беше направено по време на обсъждането за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас. И бързо бе прегърнато от ГЕРБ. Сега партиите хем получават по 8 лева на действеителн глас, хем имат право да се финансират от бизнеса.

На изборите през април и през юли Пеевски не беше в листите на ДПС.

mediapool.bg