Кламер БГ - Новини: Д-р Константинов: Притеснително е, че онкоболни не търсят лекарска помощ

Д-р Константинов: Притеснително е, че онкоболни не търсят лекарска помощ

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 12:40ч.
Д-р Константинов: Притеснително е, че онкоболни не търсят лекарска помощ

С 33% е намалял броят на пациентите на Специализираната болница по онкология в София през април спрямо същия период на миналата година и това е притеснително, коментира директорът на болницата и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов в сряда пред бТВ.

Според него тези цифри показват, че онкоболните не търсят лекарска помощ заради страха от заразяване от коронавирус. По думите му е претенциозно от една болница да се изведе тенденция за цялата страна, но данните навеждат на сериозни размисли и ако това е валидно и за други лечебни заведения, може да се заключи, че хората не търсят онкологична помощ.

"Рисковете за онкоболните са две групи. По-големият риск, според мен, е от страха на самите хора да посетят болницата. Защо казвам, че е по-голям? Защото у нас средно на ден умират по 47-48 души от онкологични заболявания. А от коронавирус имаме на месец 40 смъртни случая пряко сили. Т.е. това, което се случва от коронавирус за един месец се случва повече само за един ден от онкологични заболявания. Не казвам нищо повече от това да обърна внимание колко са разпространени онкологичните заболявания. И ако хората не търсят своевременно помощ, те рискуват да минат в по-напреднал стадий, да няма възможност да се излекуват или да е необходимо много по-сериозно лечение", каза Константинов.

По думите му причината да не се търси лекарска помощ не е причината в извънредното положение, а в страха на хората, защото никой не им е забранил да посещават лечебни заведения. По думите му те се притесняват да не се заразят с коронавирус, ако отидат в болница. "Искам да ги уверя, че в болниците са взети много сериозни мерки още от началото, когато започна тази пандемия", каза той.

"Трябва да се лекуват тези хора. През март, хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страхът на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса", каза той.

Константинов каза, че за месец-месец и нещо могат да се отложат операциите и диагностичните тестове, но повече не и хората да не мислят, че всичко се върти около този вирус. Има и много други неща, които могат да предизвикат неблагополучия.

mediapool.bg