Кламер БГ - Новини: Гърция очаква да получи транша от 2.8 млрд. евро до края на октомври

Гърция очаква да получи транша от 2.8 млрд. евро до края на октомври

Европа

|
Пон, 26 Септ 2016г. 14:14ч.
Гърция очаква да получи транша от 2.8 млрд. евро до края на октомври

Гърция ще получи навреме, тоест през октомври, следващия транш от 2.8 млрд. евро от заемите, предоставяни на страната в рамките на третия спасителен план финансова помощ.

Тази увереност изразява гръцкият държавен министър Никос Папас в интервю за германския в. "Ханделсблат", цитирано от атинското издание "Вима".

Няма никакви пречки следващият транш от 2.8 млрд. евро да бъде изплатен до края на октомври, изтъква държавният министър, като подчертава, че от страна на правителството няма да има забавяния и закъснения, както миналата година.

Никос Папас отбелязва, че реализираните досега реформи са били най-трудните от политическа гледна точка и че извършените приватизации на летища и на пристанище Пирея са показали, че гръцкото правителство спазва поетите ангажименти към международните кредитори.

Вестник "Нафтемборики" обаче коментира, че следващите три месеца ще са определящи за гръцката икономика и правителството в Атина. В рамките на тези 98 дни, които остават до края на годината, кабинетът Ципрас е изправен пред големи предизвикателства заради предстоящото му договаряне с кредиторите, а задаващото се тримесечие ще бъде може би "най-горещото" за икономиката на страната, пише изданието.

Изданието припомня, че в края на миналата седмица правителството е внесло законопроект, включващ изискваните от кредиторите мерки за реформи, които утре трябва да бъдат гласувани от парламента. Става дума за мерки, които управляващата в Атина коалиция е заставена да изпълни, за да й бъдат преведени общо около 9 млрд. евро за покриване на финансовите нужди на страната: 2.8 млрд. евро от предишния транш и още 6,2 млрд. евро от следващия транш.

По-рано този месец финансовите министри от еврозоната призоваха Гърция да изпълни реформите, предвидени в третата спасителна програма на стойност до 86 млрд. евро, преди предвидения за октомври втори преглед на спасителното споразумение. Атина все още трябва да въведе реформи в енергийния пазар, да създаде орган, отговарящ за приватизацията, и нова независима агенция по приходите.

Гръцкият премиер каза, че страната вече е осъществила 70 процента от реформите в спасителната програма.

Под заглавие "управление с ограничена отговорност" в. "Та неа " коментира, че правителството се намира "в явна безпомощност да управлява наболелите проблеми на страната" и че безпътиците се увеличават, а общественото недоволство расте.

mediapool.bg