Кламер БГ - Новини: Гърция дава по 800 евро помощ на хората, останали без работа

Гърция дава по 800 евро помощ на хората, останали без работа

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 10:11ч.
Гърция дава по 800 евро помощ на хората, останали без работа

Гърция започна да прилага във вторник мерките за икономическа подкрепа на фирмите и домакинствата, засегнати от пандемията, съобщава "Катимерини", цитиран от “Дневник“. В специална електронна платформа работещите, чиито трудови договори са били временно прекратени, подават декларации за получаване на директна помощ от 800 евро.

На този фон премиерът Бойко Борисов обясни, че българите в подобно положение ще получават безлихвени заеми в размер на 1500 лв (760 евро).

Гръцките банки започнаха да призовават фирмите и кредитополучателите да сключат споразумения за разсрочване на вноските по кредити. Те имат възможност да разсрочват до септември за юридическите лица и за три месеца за физическите. Процедурата става по телефона, без да е необходимо физическо присъствие на кредитополучателите в банковите клонове.

Някои банки разсрочват вноските не само на хората, които получават помощта от 800 евро, но и на всички кредитополучатели, които са били редовни платци досега. Намаления на сумите за плащане за всички потребители обяви и гръцката държавна електрическа компания и други доставчици на електроенергия.

Правителството е започнало да планира нов пакет за подкрепа с цел да включи още 20 - 25 процента от фирмите. Така близо 70% от гръцките фирми ще получат държавната подкрепа.

Гръцкото министерство на финансите увери, че държавата разполага с парични наличности за три месеца, без да се налага да използва буфера за ликвидност от 32 милиарда евро.

mediapool.bg