Кламер БГ - Новини: Гълъб Донев: Държавата ще помогне на пострадалите от потопа в Карловско (обновена)

Гълъб Донев: Държавата ще помогне на пострадалите от потопа в Карловско (обновена)

България

|
Вт, 06 Септ 2022г. 18:33ч.
Гълъб Донев: Държавата ще помогне на пострадалите от потопа в Карловско (обновена)

Гълъб Донев, Снимка: Архив

Всички сили на държавата са впрегнати за възстановяване на инфраструктурата и подпомагането на хората в пострадалите от потопа селища в Карловско. Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат. Това заяви във вторник служебният премиер Гълъб Донев, който е но посещение в пострадалите от наводнията карловски села. Той не уточни каква сума ще отдели държавата за подпомагането на региона.

По думите на кмета на Карлово Емил Караиванов щетите върху общинската инфраструктура след бедствието възлизат на повече от 25 млн. лв., а щетите по частните имоти са за 7-8 млн. лв. Караиванов допълни, че работата по разчистването и възстановяването на селата ще продължи поне 1 година.

Държавата от първия ден провежда спасителни действия, за да бъдат спасени всички хора. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия, каза Донев.

"Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали за възстановяване на нанесените материални щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати средства, за да бъде подпомогнато всяко домакинство, което трябва да знае, че държавата стои зад него. Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени", каза той и добави, че най-пострадалите села са Богдан, Слатина и Каравелово. По думите на Донев до няколко дни всички необходимости ще бъдат описани от съответните кметства, така че да има пълната картина от какво има необходимост населението. Конкретно за временните жилища Донев добави, че ще бъдат доставени толкова, колкото са необходими.

Премиерът Донев заяви, че още утре ще бъде взето решение на Министерски съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода.

Приливната вълна е нанесла огромни щети на инфраструктурата на съответните общини и на частните имоти на хората, като държавата от първия ден провежда спасителни действия и е уникално, че няма отнет живот от това действие, коментира премиерът.

"МС ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура", каза Донев и обеща, че до края на месец септември цялата финансова необходимост да бъде осигурена, за да се преодолеят щетите.

Агенцията за социално подпомагане има готовност да отпусне еднократната финансова помощ за неотложните нужди, съответно и МС ще вземе решението за тази диференцирана финансова помощ така, че това да стане в съвсем кратки срокове - до седмица-две. За улесняване на хората те могат да кандидатстват за еднократната помощ още днес и в самото населено място. По думите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов общината има готовност още утре да подаде на социално подпомагане списъците с пострадалите семейства за еднократното подпомагане и до седмица този процес трябва да е приключил.

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно, посочи още Донев.

Той коментира и причините за бедствието и заяви, че те ще бъдат допълнително изяснени.

"Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения", каза Донев.

Пострадалите жители на село Каравелово, чиито къщи остават затрупани с кал, обаче настояват за сериозна проверка на сечта в района, предаде БНР. Един от жителите на селото Манол Христов обясни, че не вярва на информацията, оповестена от служебния министър на земеделието, че няма данни за незаконно изсичане на дървен материал.

"Апелирам тази сеч да се провери, защото министърът каза неща, които не са верни. Как за три дни направи проверка за десет години назад на сечта? При всички дървета, които са слезнали, имаме клони, които са тънки и са рязани с резачка", каза Христов пред националното радио.

Премиерът добави, че ще бъде извършена проверка и за скъсаната дига на мястото, където се събират трите реки, от страна на Басейновите дирекции, както и всички предписания, които са дадени през пролетта. Не съм специалист в тази област, но винаги, когато става въпрос за такова огромно бедствие, се намесват много фактори, коментира той. Според него има и човешки фактор в цялата тази ситуация, някой не си е свършил работата навреме, казва си тежката дума и природата - огромното количество дъжда, което се е изсипало.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също коментира проверките, свързани с незаконна сеч в района на Карлово, която може да е свързана с наводнението в региона. Той съобщи, че следващата седмица със земеделският министър ще извършат съвместни проверки и ще посетят и други райони, където има такива данни. "Ще извършим документални проверки на място какво и как се добива и разрешено ли е по законния ред", обясни Демерджиев. По думите му ако се констатира, че има нарушения, сеч извън разрешената или в непозволени обеми и места, ще се предприемат всички действия в рамките на правомощията на МВР.

Стотици доброволци и във вторник се включиха в разчистването на пострадалите села.

МРРБ прави анализ на щетите

Междувременно стана ясно, че служебните министри на регионалното развитие и вътрешните работи Иван Шишков и Иван Демерджиев ще се срещнат с областния управител на Пловдив Ангел Стоев и с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. На срещата ще бъдат взети най-неотложните мерки за възстановяване на щетите в пострадалите от наводнението райони, съобщиха от МРРБ.

Техника на държавното дружество "Автомагистрали" и Агенция "Пътна инфраструктура" продължава активно да участва в разчистването, на място са изпратени и служители на тол управлението, включили са се и пътните фирми, които имат ангажимент за поддръжка на пътищата в района, съобщиха от министерството.

На срещата с вътрешния министър, областния управител и кмета на Карлово ще бъде направена организация, за да бъдат осигурени и средства за възстановяване на засегнатата инфраструктура. Прави се анализ и на ВиК мрежата като състояние, за да се планират нужните ремонти след нанесените щети.

mediapool.bg