Кламер БГ - Новини: Гутериш призова за по-справедливо решение на кризата с разселените

Гутериш призова за по-справедливо решение на кризата с разселените

Свят

|
Вт, 17 Дек 2019г. 14:19ч.
Гутериш призова за по-справедливо решение на кризата с разселените

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност за по-справедливо решение на кризата с разселените, предаде Франс прес.

Гутериш отправи призива си при откриването на първия Световен форум за бежанците в Женева.

Време е да намерим по-справедливо решение на кризата с бежанците, като си поделим отговорностите, каза генералният секретар на ООН.

Форумът се провежда една година след приемането в Ню Йорк на Глобалния пакт за бежанците.

Въпросът за поделянето на отговорностите за бежанците създава разделение между богатите и развиващите се страни, сред които Турция, чийто президент Реджеп Тайип Ердоган участва в срещата в качеството си на съорганизатор. Бедните и развиващите се страни, които приютяват 80 процента от бежанците в света, се чувстват сами пред тежестта на кризата, която създава затруднения за техните икономики и общества, отбелязва Франс прес.

Кризата с мигрантите приключи, но разселените хора по света са повече от когато и да било, отбелязва Франс прес.

Година след приемането в Ню Йорк на споразумението, имащо за цел да даде международен отговор на големите бежански вълни, лидери, представители на гражданското общество и компании са поканени в Швейцария от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), за да представят конкретни предложения на дебати, на които ще бъде обсъждана най-вече темата за "разпределяне на бремето на отговорностите".

Първото издание на форума, който се планира да бъде провеждан на всеки четири години, "ще се състои в края на едно десетилетие, което бе повече от бурно, що се отнася до броя мигранти", казва пред Франс прес Кели Клемънтс, заместник-върховен комисар на ООН за бежанците, според която миналата година е имало 71 милиона разселени, сред които 26 милиона бежанци, с което е поставен рекорд. "Що се отнася до държавите, международните организации и частния сектор, усещаме нуждата от нов подход за по-добър отговор" на предизвикателството на миграцията.

Събитието, участието в което не е задължително, "няма да се фокусира само върху бежанците, но също и върху страните, които ги приютяват", и ще се превърне в "повод за реализиране" на предложенията в сферата на трудовата заетост, образованието, енергетиката и околната среда, които ще бъдат предмет на обсъждане на отделните панели, подчертава Кели Клементс.

"Става дума за това да бъдат направени анонси, да бъде определена посоката на действие и да се даде импулс", обобщава Селин Шмит, говорителка на ВКБООН във Франция.

Турският въпрос

Френската компания Е Де Еф (EDF), например, ще обяви, че отпуска помощ за прокарването на електричество в лагер за бежанци рохинги в Бангладеш, в който живеят близо един милион членове на това преследвано мюсюлманско малцинство в Мианма.

Сред целите на срещата ще бъде бежанците да бъдат поставени отново в центъра на вниманието, след като миграционната криза в Европа от 2015 г. вече приключи, казва Селин Шмит. "Не бива да забравяме какво се случва по света", предупреждава тя.

Участието на Турция, която заедно с Германия, Коста Рика, Етиопия, Пакистан и Швейцария е съорганизатор на форума, е очаквано с голям интерес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила най-много бежанци в света, около 3 милиона), заяви, че ако международната общност не предостави на Турция допълнителна помощ, той може да пусне бежанците към Европа.

Турция ще поиска "от нас допълнителната помощ, от която има нужда. Мисля, че съществува голямо безпокойство, особено за продължаващите дълго време кризи (като тази в Сирия), светът да не забрави за тях и да не спре да ги наблюдава", казва Кели Клементс.

"Ще слушаме внимателно това, което (Турция) евентуално ще каже за намеренията си да прехвърли разселени в зоната за сигурност в Сирия. И се надяваме да не чуем заплахи за възможно пускане на бежанци към Европа. Това е неуместно", заяви пред Франс прес европейски дипломат.

"Готов да помага"

Париж ще представи съвместната си програма с ВКБООН за преселване във Франция на бежанци, които вече се намират в други страни.

Според френското вътрешно министерство целта за приемане на 10 000 души, поставена от президента Еманюел Макрон за постигане до края на година, ще бъде изпълнена: в началото на този месец около 9500 човека вече са се възползвали от програмата, по която ще бъдат приети същите бройки и през следващите две години, "защото ВКБООН има сериозни нужди".

Според комисариата броят на бежанците, които имат нужда от презаселване, е 1,44 милиона души, като наличните места са само "няколко десетки хиляди". Според Европейския съюз 65 000 бежанци са презаселени в Европа от 2015 г.

Глобалният пакт, който също не е задължителен, изброява четири основни цели: намаляване на натиска върху приемащите страни, увеличаване на независимостта на бежанците, намиране на решения в сътрудничество с трети страни, предпочитане на безопасното връщане на бежанците в страните им по произход.

Макар форумът да е първата конкретна стъпка за изпълнение на Пакта, ООН признава, че пътят се очертава дълъг. "Липсата на политически решения, която констатираме, сложността на конфликтите, перспективата не е особено радостна", казва Кели Клемънтс, според която ВКБООН "трябва да остане готов да помага още повече на бежанците и на приемащите страни".

mediapool.bg