Кламер БГ - Новини: "Гугъл" влага 550 млн. долара в в китайския е-гигант Джей ди.ком

"Гугъл" влага 550 млн. долара в в китайския е-гигант Джей ди.ком

Технологии

|
Пон, 18 Юни 2018г. 14:15ч.
"Гугъл" влага 550 млн. долара в в китайския е-гигант Джей ди.ком

Американската технологична компания "Гугъл" (Google) ще инвестира 550 милиона долара в китайския онлайн търговец Джей Ди.ком (JD.com), който е основният конкурент на "Алибаба" (Alibaba), предадоха световните агенции в понеделник. Това е част от усилията на интернет гиганта да разшири присъствието си на бързорастящите азиатски пазари и да отвърне в битката със съперници като "Амазон" ( Amazon.com.).

Двете компания описват инвестиционното споразумение като част от международно сътрудничество, което включва представяне на продуктите на Джей Ди.ком

в услугата на "Гугъл" за онлайн пазаруване. Това може да помогне на китайския интернет търговец да се разрастне отвъд основните си пазари в Китай и Югоизточна Азия и да навлезе на пазарати ев САЩ и Европа.

"Гугъл" може на свой ред да приложи веригата за доставки и логистичната експертиза на китайската компания за онлайн търговия в своята технология. Американската компания посочи, че чрез партньорството ще проучва нови решения за подобряване на практиката на пазаруване на потребителите в цял свят.

Не е известно дали това партньорство е пореден опит на американската компания да направи пробив в Китай, където нейните основни услуги, сред които търсенето и електронната поща, са блокирани.

Джей Ди.ком е втората по големина китайска компания за електронна търговия след "Алибаба". Сред инвеститорите й са "Тенсент холдингс" (Tencent Holdings), разработчикът на месинджъра "УиЧат" (WeChat) и основен конкурент на "Алибаба".

mediapool.bg