Кламер БГ - Новини: Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка

Свят

|
Ср, 11 Авг 2021г. 12:43ч.
Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка

Андрю Куомо

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз на 11 жени. Той бе подложен на силен политически натиск да се оттегли, включително от президента Джо Байдън, съобщиха информационните агенции.

Това е поразителен крах за човек, смятан за потенциален кандидат за президент на САЩ, отбелязва Ройтерс. След две седмици, когато ще влезе в сила оставката му, постът му ще бъде зает от заместник-губернатора Кейти Хокул, която ще стане първата жена губернатор на щата в неговата история.

Шейсет и три годишният демократ Куомо е губернатор на Ню Йорк от 2011 г. и е преизбиран на два пъти, също като своя баща Марио Куомо, заемал същия пост. Преди това е бил министър на жилищното настаняване и градското развитие в администрацията на президента Бил Клинтън.

На 3 август т.г. главният прокурор на щата Летиша Джеймс огласи резултатите от петмесечно независимо разследване, установило, че губернаторът е нарушил федерални и щатски закони. В доклада от разследването с обем 168 страници, се казва, че Куомо е опипвал, целувал и отправял непристойни намеци към 11 жени, сред които настоящи и бивши правителствени служителки. Той отрече обвиненията и заяви, че никога не докосвал някого "неуместно" и не е правил "неуместни сексуални намеци". Джеймс не предяви криминални обвинения към губернатора, но това може да сторят други прокурори.

В телевизионното обръщение, с което съобщи за решението си да подаде оставка, Куомо отново отхвърли обвиненията в неподходящо поведение, каза, че повечето от тях, особено най-тежките съдържат много "неточности", говори за "политически мотивирани атаки" срещу него, но призна, че имайки предвид създалата се обстановка, е най-добре да се оттегли от поста. Куомо каза, че никога не е искал да оскърби или постави в неудобно положение жените, не е смятал, че нарушава границите на позволеното поведение, но добави, че не си е давал сметка колко силно са се променили тези граници.

Това е вторият случай на съпроводена от скандал оставка на губернатор на Ню Йорк за последните 13 години. През 2008 г. Елиът Спицър бе принуден да се оттегли по обвинение, че е покровителствал проститутки.

Подобно на баща си Андрю Куомо никога не се е кандидатирал за президент въпреки предположенията, че има такива амбиции. Миналата година, в началото на коронавирусната пандемия, той придоби национална известност с всекидневните си пресконференции и неговият щат стана епицентър на борбата за опазване на общественото здраве в САЩ.

Оставката на Куомо го предпазва от евентуалното отстраняване чрез процедура за импийчмънт в законодателното събрание на щата.

Шейсет и две годишната Кейти Хокул се озова под светлината на прожекторите след оставката на Куомо.

Хокул е бивш член на Конгреса от демократическата партия. Тя е заместник на губернатора на щата Ню Йорк от 2015 г. Сега ще трябва да довърши третия четиригодишен мандат на Куомо, който приключва през декември 2022 г.

Кариерата й в щата започва през 2014 г., когато Куомо я кани да се кандидатира в тандем с него за губернаторското място. По това време неговият заместник Робърт Дъфи се отказва от преизбиране. Куомо и Хокул печелят и са преизбрани и през 2018 г.

Като заместник-губернатор Хокул е председател на 10 съвета за икономическо развитие, които инвестират в проекти в щата. Тя е и заместник-председател на работна група, която се бори срещу пристрастеността с хероин и опиоидни препарати.

Хокул оглави кампанията на Куомо, наречена "Достатъчно е достатъчно" през 2015 г., насочена срещу сексуалните посегателства в колежанските кампуси.

Хокул е родена в Бъфало в Ню Йорк през 1958 г. Родителите й са от работническата класа. Има пет братя и сестри. Омъжена е за Уилям Хокул, който е бил главен прокурор на западния съдебен окръг на Ню Йорк.

Дипломира се по право от Католическия университет на Вашингтон. След кариера като адвокат, работи като юридически сътрудник на конгресмени и сенатори.

После става също част от Конгреса и помага за изготвяне на законопроекти за финансиране на предизборните кампаниите и за имиграционните реформи.

Хокул се описва като "независима демократка".

mediapool.bg