Кламер БГ - Новини: Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис влезе в надпреварата за Белия дом

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис влезе в надпреварата за Белия дом

Свят

|
Четв, 25 Май 2023г. 07:37ч.
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис влезе в надпреварата за Белия дом

Губернаторът на Флорида Рон Десантис Сн. ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис влезе официално в надпреварата за президентския пост в САЩ през 2024 г., включвайки се в оспорвано състезание със солиден брой съперници за номинацията на Републиканската партия.

Борбата за партийната номиция ще бъде проверка както за убедителността му на национално равнище като отявлен консерватор, така и за склонността на партията да се раздели с бившия президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Четиридесет и четири годишният републиканец демонстрира решението си, като внесе заявление за кандидатирането си във Федералната избирателна комисия, преди да го огласи във видеоклип в социалните медии. Той се опита да дискутира решението си и в разговор онлайн с главния изпълнителен директор на "Туитър" Илон Мъск, макар че звукът в предаването пропадаше многократно.

"Нужна ни е смелостта да бъдем водачи и силата да побеждаваме", заяви ДеСантис в едноминутното видео и допълни: "Аз съм Рон ДеСантис и се кандидатирам за президент, за да поведа нашето голямо американско завръщане".

Въпреки затрудненото начало, обявяването на кандидатурата на ДеСантис бележи нова страница от необикновеното му издигане от слабо известен конгресмен до губернатор с два мандата, а също до водеща фигура в ожесточените битки в страната по спорни въпроси като расата, социалния пол, абортите и други пораждащи разделение теми.

ДеСантис е смятан за най-силния съперник на Тръмп в Републиканската партия, въпреки че е изправен пред въпросителни, свързани с крайнодясната му политика, с недостатъчното му излъчване и с липсата на връзки в републиканска "екосистема".

Още по темата:

Рон ДеСантис - изгряващата звезда на републиканците в САЩ

Въпреки това той предизвивка значителен интерес сред избирателите, които ще гласуват на първичните избори в Републиканската партия, заявявайки се като по-млада и "по-избираема" версия на 76-годишния бивш президент.

За републиканската номинация Рон ДеСантис ще си съперничи с личности като бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача в сферата на биотехнологиите Вивек Рамасвами. Бившият вицепрезидент Майк Пенс също е смятан за вероятен претендент, но все още не е обявил кандидатурата си.

mediapool.bg