Кламер БГ - Новини: Граничният пункт "Кулата" почти е блокиран от наплив на туристи

Граничният пункт "Кулата" почти е блокиран от наплив на туристи

България

|
Ср, 17 Юни 2020г. 13:17ч.
Граничният пункт "Кулата" почти е блокиран от наплив на туристи

Движението на граничния пункт "Кулата" е изключително интензивно, съобщиха от граничната полиция. Заради увеличения поток туристи към Гърция, от МВР препоръчват да се ползват другите пунктове – "Капитан Петко Войвода", "Маказа", "Илинден" и "Ивайловград".

Струпването на пункта е заради въведените от гръцките власти изисквания към идващите от Сърбия туристи, твърдят от МВР. Всеки трябва да декларира устно пред гръцката полиция адреса, на който ще остане и телефон за връзка.

"От българска страна на пункта се работи на пълен капацитет – по петима служители на вход и на изход от страната обработват пътникопотока в двете посоки, от гръцка страна служителите са общо трима", пише в съобщението.

Струпването на "Кулата" продължава вече трети ден. Движението към Гърция бе отворено в началото на седмицата. Още тогава на границата се изви опашка от стотици коли.

Напливът към Гърция ясно показва какво е мнението на туристите за призивите на българските власти да бъде подкрепен родният бранш и да се почива на Черно море. Преди дни премиерът Бойко Борисов разкритикува хотелиерите, че не могат да примамят достатъчно туристи, защото нямат отношение и диалог, а само искат грантове от държавата.

Във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че сезонът у нас може да бъде спасен като се удължи до октомври. Към момента данните сочат, че спадът на чартърни полети към България е 35% в сравнение с миналата година. Едновременно с това през "Кулата" на ден минават по около 15 хил. души.

mediapool.bg