Кламер БГ - Новини: Граждански и военни организации ще подобряват киберсигурността в ЕС

Граждански и военни организации ще подобряват киберсигурността в ЕС

Свят

|
Четв, 10 Ноем 2022г. 17:43ч.
Граждански и военни организации ще подобряват киберсигурността в ЕС

Граждански и военни организации ще подобряват киберсигурността в ЕС

Европейският съюз смята да си сътрудничи с граждански и военни организации в областта на киберотбраната, обявиха в четвъртък Европейската комисия и върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Това се налага заради влошената обстановка на сигурност след избухването на войната в Украйна, посочиха от Брюксел.

Последните кибератаки срещу енергийни мрежи и транспортна инфраструктура са наложили предприемането на повече действия за защита на гражданите, военните сили и различни граждански инициативи от киберзаплахи.

С новата си политика за киберотбрана Европейският съюз ще засили сътрудничеството и инвестициите в областта на киберотбраната. Целта е да се повиши капацитетът на ЕС за киберзащита и да

се подобри координацията и сътрудничеството между военните и гражданските киберобщности. По този начин ще се подобри ефективното управление на киберкризи и ще засили сътрудничеството в областта на киберотбраната.

Политиката на ЕС в областта на киберотбраната е изградена около четири основни стълба: общи действия в областта на киберсигурността, осигуряване на отбранителна екосистема, инвестиции и партньорства в сферата на киберзащитата, посочва се в съобщението на Брюксел.

Комисията отбелязва, че дори безобиден софтуер може да стане причина за пробиви в сигурността на дружества и правителства. Предлага се въвеждането на общи изисквания за сертифицирането на софтуер. Държавите от Съюза трябва да вложат повече средства в съвременни способности за военна електронна защита, смята още ЕК.

Европейската комисия и върховният представител ще представят на Съвета на ЕС годишен доклад за наблюдение и оценка на напредъка по изпълнението на политиката на ЕС в областта на киберотбраната. Държавите членки се приканват да допринесат за напредъка на мерките за изпълнение.

mediapool.bg