Кламер БГ - Новини: Гражданите водят най-много дела за информация срещу КПКОНПИ и Столичната община

Гражданите водят най-много дела за информация срещу КПКОНПИ и Столичната община

България

|
Пет, 08 Май 2020г. 22:05ч.
Гражданите водят най-много дела за информация срещу КПКОНПИ и Столичната община

Гражданите водят най-много дела заради отказан достъп до информация срещу антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Столичната община. Това съобщи адв. Кирил Терзийски от "Програма Достъп до информация".

Правозащитната организация предостави своя годишен рейтинг на активната прозрачност, който има за цел да измери обективно кои институции публикуват най-много информация за гражданите.

За втора поредна година най-прозрачната институция в страната е община Търговище. Челната тройка се допълва от две други общини – Белослав и Сливен. Забележителен е прогресът на Сливен, която се изкачва с 18 позиции в класацията за една година.

Най-високопоставените институции от централната власт са Агенция "Митници" и Министерството на финансите, които си поделят шестото място. Министерският съвет е на 9-то място.

Антикорупционната комисия се намира на далечната 202-ра позиция. Тя има има равен резултат с редица други титани на прозрачността като областната администрация във Варна, Изпълнителната агенция по околна среда Национална служба за съвети в земеделието, кметството в Айтос и други.

МВР е оценена като по-прозрачна институция от КПКОНПИ, но не много, защото е на 201-ра позиция.

Столичната община, която също е мишена на множество съдебни дела заради откази да предоставя информация на граждани, все пак е в топ 50.

Институциите, които са част о съдебната власт, не влизат в класацията на "Програма Достъп до информация".

mediapool.bg