Кламер БГ - Новини: Граждани искат спиране на завода за боклук на София, защото мощно ще замърси въздуха

Граждани искат спиране на завода за боклук на София, защото мощно ще замърси въздуха

България

|
Вт, 10 Авг 2021г. 18:35ч.
Граждани искат спиране на завода за боклук на София, защото мощно ще замърси въздуха

Граждани искат спиране на завода за боклук на София, защото мощно ще замърси въздуха

Проектът на завод за изгаряне на отпадъци в София трябва да бъде прекратен веднага, защото ще доведе до допълнително замърсяване на въздуха. Такова искане отправи във вторник гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци", подкрепени от "За Земята – достъп до правосъдие", които внесоха писмо в парламентарната комисия по ревизията. То ще бъде разгледано на заседание в сряда, 11 август, от 14:30 часа.

Заводът ще се намира на площадката на ТЕЦ София зад Централна гара и срокът за изграждането му е 2023 година. Цената му е 157 млн. евро, от които 77 млн. са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП "Околна среда", 67 млн. са заем от Европейската инвестиционна банка и 10 млн. са собствен принос. Така наречената "инвестиция" и всички огромни съпътстващи оперативни разходи, възлизащи на над 1 млрд. лв., столичани ще изплащат около 30 години, колкото е и технологичният живот на съоръжението.

Природозащитниците припомнят, че вече е избран и изпълнител на проекта - строителна фирма "Микс-констръкшън" в консорциум заедно с още три китайски и една турска фирма. "Подозрения, че в града ще се внасят отпадъци от други населени места или дори от чужбина, будят заложените обеми за изгаряне, 180,000 т/годишно — те надхвърлят близо три пъти количеството произведен RDF в София", посочва гражданското сдружение.

"Има редица причини, които правят този проект много лоша идея за решението на проблема с отпадъците в София", споделя Емил Георгиев от гражданската инициатива – "при съществуващото вече замърсяване на въздуха в София, този завод само ще допринесе още повече за него".

Заводът за изгаряне на отпадъци ще нанесе огромни вреди не само на околната среда, но и на здравето на софиянци, а именно – възложителят, в случая Столична община, не е извършил обществени обсъждания с цялата засегната общественост; липсва оценка на въздействието по отношение генерираните опасни отпадъци. Наред с това не е извършена оценка на здравния риск на населението, не е оценена опасността от очакваният кумулативен ефект със съществуващите изпускащи устройства, както и специфични нови замърсители – диоксини и фурани (ДиФ) и други, които ще се генерират от новата инсталация за оползотворяване на RDF отпадъци.

mediapool.bg