Кламер БГ - Новини: "Граждани за София" бранят дърветата на площад "Света Неделя"

"Граждани за София" бранят дърветата на площад "Света Неделя"

България

|
Четв, 12 Дек 2019г. 13:21ч.
"Граждани за София" бранят дърветата на площад "Света Неделя"

Инициативен комитет "Граждани за София" се обявиха против изсичането на дърветата около храма "Света Неделя".

"Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем...Белият дроб на София да бъде изсечен е абсолютно недопустимо!" - това пише в петицията им, подписана до момента от около стотина души.

"Граждани за София" призовават управляващите да преразгледат решението си за заданието за реконструкция на знаковия за столицата площад.

"Сянката в горещите дни, на която всеки преминаващ се радва, ще бъде унищожена с години. Ние не приемаме никакви доводи това да се случи! Призоваваме за повторно разглеждане на заданието!", призовава инициативният комитет.

Архитектурният конкурс беше спечелен от международното студио "Фуксас". Представеният от тях проект предвижда отсичането на 50-годишните дървета, повечето от които са кестени, около храма. Заложено е засаждането на нови фиданки около ресторант "Хепи", което ще затрудни пешеходното движение в този участък, според архитекти.

Още при представянето на проекта на студио "Фуксас" беше обявено, че той вероятно ще претърпи промени. Запазването на дърветата е една от тях, а за нея настоява кметът Йорданка Фандъкова.

Срещу премирания от общината проект за реконструкция на столичния площад "Света Неделя" се обявиха и двете професионални организации у нас – Камарата на архитектите и Съюза на архитектите.

В петицията "Граждани за София" настояват дейностите по бъдещата реконструкция на площада да бъдат съобразени със сега съществуващата растителност.

mediapool.bg