Кламер БГ - Новини: Градският транспорт в София ще е с ново работно време от 30 ноември

Градският транспорт в София ще е с ново работно време от 30 ноември

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 12:55ч.
Градският транспорт в София ще е с ново работно време от 30 ноември

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) предлага да се намали работното време на обществения транспорт в София заради новите мерки, които влизат в сила от 23:30 часа на 27 ноември.

Предложението е последните курсове на градските линии да са около 22 часа, а на извънградските да са около 22.30 часа, съобщиха от ЦГМ.

Предложението на ЦГМ предстои да бъде разгледано от Столичния общински щаб.

Промяната на работното време е временна мярка и ще действа за периода от 30 ноември до 21 декември 2020 г., когато са в сила новите мерки за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус.

Намаляването на работното време се прави заради затварянето на училища, университети, забрана за извънучилищни дейности, както и промяната в работния режим на различните бизнеси. Това ще доведе и до по-малко натоварване на градския транспорт в столицата, мотивират се от ЦГМ.

Предлага се още временно ще бъде закрита автобусната линия 294, която е с маршрут - Студентски град - метростанция "Г.М. Димитров".

Превозните средства на обществения транспорт ще се движат по зимни разписания.

ЦГМ

ще прави анализи на потока от пътници в реално време и в случай на необходимост ще може да организира гъвкави промени по линиитепри необходимост, посочват още от общинското дружество.

От там напомнят, че всички превозни средства, каси, депа и обекти се дезинфекцират най-малко по два пъти на ден.

По време на първия локдаун приходите от градския транспорт в София паднаха драстично. Пропуснатите постъпления за март и април на ЦГМ от превозни документи и премахването на зоните за паркиране бяха над 18 млн. лева. Отделно дружеството дължеше почти 10 млн. лева на транспортните оператори – общинските дружества "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополтен". Техните постъпления също бяха с по няколко милиона лева по-ниски.

mediapool.bg