Кламер БГ - Новини: Готвят се протести на "жълти жилетки" и у нас

Готвят се протести на "жълти жилетки" и у нас

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 14:12ч.
Готвят се протести на "жълти жилетки" и у нас

Протести по примера на френските "жълти жилетки", които да изкарат хиляди на улиците на големите български градове и да блокират граничните пунктове, готвят от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива. Това съобщи Пламен Стоянов, член на управителния съвет на сдружението на пресконференция в понеделник.

Причината е предстоящото влизане в края на февруари в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Той изисква по-висок капитал и финансови гаранции за търговците на горива, което според организацията е в ущърб на малките фирми и е изготвен в полза на големите компании, извършващи търговия и превози на петролни продукти.

"Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия“, коментира по-рано през деня Симо Симов, говорител на сдружението. в което членуват около 100 фирми.

"За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки", каза Симов, но обеща недоволството у нас да не ескалира като това във Франция. Сдружението в момента полага усилия да осъществи контакт с френските "жълти жилетки", за да получат тяхната подкрепа на място при провеждането на протестите.

"Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт - петрола“, каза Симов.

"Положихме много усилия да решим по юридически и дипломатически път спирането на този несправедлив лобистки закон, който поражда огромен монопол. В крайна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон“, посочи още представителят на дребните търговци и превозвачи на горива.

Досега те са получили подкрепа само от Манолова. Очаквали такава и от президента Румен Радев, но вместо това той пусна спорния закон, който бе приет в края на 2018 г. след редакции на първоначалните текстове, смекчаващи първоначалните изисквания към фирми, но въпреки това те се струват прекалено високи на търговците. Те очакват масови фалити, заради въведеното изискване за образователен ценз и трудов стаж на собственици на бензиностанции, за уставен капитал от 1 млн. лв.(вместо 3 млн. лв.,както се предвиждаше първоначално), банкова гаранция за всяка бензиностанция от 20 хил. лв.(а не планираните 200 хил. лв.).

"Безкрайно разочаровани сме от президентската институция“, каза Симов и допълни, че така държавният глава прилагал двойни стандарти.

"Решихме и ние да се идентифицираме с "жълтите жилетки", затова ще излезем на улицата още тази седмица, като очакваме към протестите да се включат над 400 000 души. Искаме да обясним на хората, че с този закон не само ние ще останем на улицата, тъй като той ще има ефекта на доминото", заяви по-късно Симов на пресконференцията.

"Построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. В такъв случай няма справедливост. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява", посочи още той. По думите му новите изисквания ще доведат до повишаване на цените, до фалити на стотици фирми и загуба на поне 2 хиляди работни места по малките безниностанции и пунктове за пълнене на бутилки с пропан бутан.

"Затова молим институциите за спиране на закона. Инициирахме подписка от гражданите и събрахме над 2500 подписа против този закон", допълни представителят на сдружението.

"Сивата икономика, която се оценява на един милиард лева годишно, работи в сектора чрез нелегален внос или фиктивен износ. Ние нито произвеждаме, нито изнасяме горива и няма как да сме генератор на сивата икономика", оспорва Симов аргументите за приемането на закона.

mediapool.bg