Кламер БГ - Новини: Готвят се дисциплинарки за служители с "по-близък достъп" до меморандума с Gemcorp

Готвят се дисциплинарки за служители с "по-близък достъп" до меморандума с Gemcorp

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 20:55ч.
Готвят се дисциплинарки за служители с "по-близък достъп" до меморандума с Gemcorp

Росен Христов даде разхвърляни обяснения за меморандума, сн. БГНЕС

Служебният енергиен министър Росен Христов заля с разнопосочна и не много ясно обяснена и добре структурирана информация временната парламентарна комисия, разследваща меморандума, сключен от предишното правителство на Кирил Петков с базираната във Великобритания компания на българина Атанас Бостанджиев Gemcorp (Джемкорп), в която в миналото е имало руски капитали, и американската IP3 (Ай Пи 3) на пенсионирани генерали. Макар документът да бе прекратен с решение също на кабинета на "Продължаваме промяната" след препоръка на подобна комисия в предишното Народно събрание, по искане отново на ГЕРБ темата с "Джемкорп" бе върната в обществения дневен ред.

На първото заседание на втората парламентарна комисия "Джемкорп" във вторник Христов все пак заяви, че ведомството му считало вече меморандума за прекратен след подобно писмо от британската компания, макар такова да нямало още от американците.

Именно липсата на отговор от двете компании по писмото от предишния състав на енергийното ведомство стана причина министърът за бие тъпана и ГЕРБ да поиска отново разследване на меморандума.

От изявленията на Христов не се разбра съвсем постъпвал ли е във ведомството му меморандум или не. Веднъж каза, че не е влизал такъв в деловодството, после – че бил скрит и бил на съхранение на двама служители, които са имали "по-близък достъп" с меморандума и сега срещу тях ще се гледат дисциплинарки. Какви обаче са основанията за подобни наказания срещу служителите, на какви позиция са те и евентуално какви санкции могат да им бъдат наложени, не стана ясно.

Според енергийния министър меморандумът бил спуснат отвън, юристите на министерството не са били запознати с него, не бил съгласуван и с останалите ведомство. Не посочи обаче изрично кой е наложил документа. По негова информация обаче на базата на споразумението били правени опити за събиране на данни от държавните енергийни дружества. Той не уточни и какъв тип е била тази информация, кой я е искал, а обяви само, че са били търсени копия от паспорти – чии и защо не стана ясно, а и депутатите не питаха.

"Няма как да знам за съществуването на договор, който дори не е в системата. Дори и юристите на министерството не знаеха, че има такъв договор и са го научили от новините", заяви служебният министър пред депутатите от комисията.

Предшественикът му Александър Николов обаче коментира, че не може никой в Министерството на енергетиката да не знае за прекратяване или за наличието на официални документи при положение, че архивът на ведомството се води много детайлно и със строго уставен вид. Според него този меморандум има изходящ номер.

Христов определи като необичайно от името на държавата, а не на ведомство да се сключва меморандум с частна компания и нямало подобна практика в сферата на енергетиката. Според него Николов, който подписа документа в края на март не бил упълномощен да стори това. Не стана ясно кой е трябвало да го оторизира и има ли специални процедури за това.

Според Христов с част от държавните енергийни дружества е влизано в контакт, основно с искане за срещи в "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). В "Булгаргаз" е искан голям обем информация. Също и в Мини "Марица Изток" след подписване на меморандума е направен в опит за събиране на информация. Мините са информирали БЕХ. Поискана е заповед за достъп от Министерството на финансите, но такава не е била предоставена. Впоследствие процедурата за събиране на информация не е била подновена. Подобна е ситуацията и с БЕХ, като там са поискани данни, включително и копия на паспортите. Служебният министър не уточни точно кой е влизал в контакт с дружествата и е искал информация.

Александър Николов, който бе на заседанието, декларира, че от държавната енергетика не е изтичала класифицирана информация, защото няма размяна на каквато и да е информация.

Той бе поканен в парламента от депутата Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", но председателката на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ искаше да го изгони, което породи спор в залата и в крайна сметка бившият министър успя да говори пред народните представители.

Бившият енергиен министър отново коментира, че меморандумът с "Джемкорп" и "Ай Пи 3" е неангажиращ, а след прекратяването му, което е потвърдено от останалите страни по него, дискусията по темата е излишна.

В крайна сметка временната комисия "Джемкорп" реши да привика на следващото си заседание бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев, началника на кабинета "Петков" Лена Бориславова и отново включилия се във в торник в заседанието Александър Николов.

mediapool.bg