Кламер БГ - Новини: Горанов не мисли, че в Москва сме се "извинявали или молили"

Горанов не мисли, че в Москва сме се "извинявали или молили"

България

|
Пет, 01 Юни 2018г. 12:13ч.
Горанов не мисли, че в Москва сме се "извинявали или молили"

По време на посещението на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Москва не е имало молене или извинение. Това обобщи в петък пред бТВ министърът на финансите Владислав Горанов. Като част от групата, видяла се с президента Владимир Путин, той обяви, че е имало разговор като между партньори.

Ако приемем, че сме нарушили интересите на Русия, защото защитавахме общоевропейски цели, това не е повод за извинение, каза Горанов, визирайки спрените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Министърът поясни, че те не са се случили, защото в тях е имало частично несъответствие с правилата на Европейската комисия.

Горанов не скри, че ако те в бъдеще съответстват на икономическия интерес на България, могат и да бъдат реализирани. Попитан дали е договорено газопроводът "Турски поток" да се отклони към България, Горанов обяви: "Политически е договорено да има отклонение. Работи се по техническите детайли".

"Интересите на руската и българската страна съвпадат – трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика", каза още той.

И допълни: “В интерес на истината това, че навремето недостатъчно добре се обясниха мотивите, с които се прекрати "Южен поток", наложи Русия да направи излишни разходи", каза още Горанов. Той допълни, че страната ни като лоялен партньор в Европейския съюз защитава европейските решения.

По повод коментарите на президента Румен Радев, че държавата се движи към автокрация, Горанов каза, че той не вижда това.

"Радев все още изживява културния шок от първите дни на властта си. Критиките, ако са градивни, са добре дошли. Ролята на президента е не да защитава тезите на една или друга партия, а да търси консенсус", допълни Горанов.

Колегата му вицепремиер в правителството – Томислав Дончев пък заяви в ефира на БНТ, че "България не е плавателен съд, за да си сменя курса".

"Когато говорим за енергетика, не трябва да вкарваме всичко в оста Изток – Запад. Тук имаме ескалация на напрежението. България не е плавателен съд, за да си смени курса. В широкия смисъл на думата сме съседи с Русия", уточни той и обясни, че има много детайли, които да се изяснят, включително какви ще са разходите, както и политическите аргументи. "След това трябва да видим какво ще се случи като газът влезе в България. Самият факт, че беше изразена публична позиция, е много добро начало", каза той.

Вицепремиерът акцентира, че приоритетите трябва да са сигурността в доставките, добрата цена, като и възможностите за търговия. "Основното, което трябва да следваме са изискванията на европейкото законодателство. Идеята не е след две, три години да има натиск и да се оказе, че е започнало, нещо, което да не се довърши" смята Дончев.

По казуса с "АЕЦ Белене" той коментира, че "всичко, което се строи и всичко, което се случва, трябва да е така програмирано и така изчислено, че това да носи ползи за държавата".

mediapool.bg