Кламер БГ - Новини: Горанов взел безплатното жилище, защото децата му се уплашили от труса край Перник

Горанов взел безплатното жилище, защото децата му се уплашили от труса край Перник

България

|
Пон, 03 Дек 2018г. 09:33ч.
Горанов взел безплатното жилище, защото децата му се уплашили от труса край Перник

Финансовият министър Владислав Горанов е приел предложението да се нанесе в предоставения за безплатно ползване апартмент, защото децата му са се уплашили от силното земетресение край Перник.

“През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев“, каза Горанов пред Нова телевизия.

Министърът обясни, че жилището е купено от Сариев с инвестиционна цел, а всички сметки за ползването на жилището е заплащал министърът. Той допълни, че след промяната на закона той е декларирал съвестно, че ползва подобно жилище.

“Аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен. В края на краищата тази преценка ще бъде направена от Антикорупционната комисия”,

обясни Горанов.

“Към момента, в който съм декларирал, че ползвам апартамента на Иван Сариев, аз съм преценил, че това не е конфликт на интереси, но ако Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се произнесе в друг смисъл, ще си нося последствията", .

На въпрос как ще коментира очакванията на хората, че обикновено този, който дава нещо безвъзмездно, очаква да получи нещо, Горанов отговори, че отношенията му с Иван Сариев са отпреди да влезе във властта.

"Нека да се изследва – ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третирани фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Защото в противен случай като финансов министър, който ръководи едни от най-големите администрации в държавата, и то свързани с целия икономически живот, аз трябва да се затворя като отшелник някъде и да не се виждам с жив човек”, каза още Горанов.

Синът на Иван Сариев - Христо Сариев е бил младши експерт в дирекция “Икономическа и финансова политика“ на Министерството на финансите към май 2015 година. Като експерт той е участвал в комисии, решаващи кой да получи обществени поръчки, съобщи сайтът “Биволъ“. Тогава Владислав Горанов пак е бил министър на финансите.

mediapool.bg