Кламер БГ - Новини: Борисов призна, че намаляването на ДДС е грешка, но е готов да поеме риска

Борисов призна, че намаляването на ДДС е грешка, но е готов да поеме риска

България

|
Нед, 24 Май 2020г. 15:31ч.
Борисов призна, че намаляването на ДДС е грешка, но е готов да поеме риска

Намаляването на ДДС за ресторанти и хотели е грешка, но е политическо решение, за което премиерът Бойко Борисов е готов да поеме риска. Това призна той в неделя при посещението си във велинградското село Биркова. Борисов допълни, че нямало напрежение между него и финансовия министър Владислав Горанов, който е сред най-върлите противници на идеята. Против е и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Борисов призна, че критиците на идеята за намаляване на ДДС на 9% са прави.

"Но тези критикари трябваше да дойдат, когато целият ресторантьорски бранш се беше вдигнал, не работеше с месеци наред", обобщи той.

Мога да поема тази политическа грешка

"Колегата Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на ДДС, на данъците, на приходите е абсолютна грешка. Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов ми казваха, че това грешка, аз им казах: "Да, мога да поема тази политическа грешка", обясни премиерът.

От думите му стана ясно, че е бил убеден от ресторантьорския бранш, че приходите в бюджета ще се вдигнат, защото ще се вдигне и осигурителният праг.

"Тогава им казах: "На базата на тези пари мога да поема политическият риск за едно неправилно решение, но по молба на един огромен бранш с близо 300 хил. служители и толкоз", заяви премиерът.

Не ме карай да се усмихвам

Намаляването на ДДС за един бранш е основание всички останали да го поискат, повтори старата си теза Горанов. Той обясни, че ако се тръгне по този път в един момент ще се стигне до преразглеждане на цялата данъчна политика, което не е невъзможно, но не бива да става по този начин. Горанов допълни, че намаляването на един данък автоматично води до увеличаването на друг.

Премиерът пък допълни, че сегашното намаляване на ДДС за ресторанти и хотели и под условие и със срок – до края на следващата година и след налогът може да бъде възстановен.

"Не трябваше да пипаме ДДС в нито една сфера, освен за книгите. Но ще направим това до 21-ва година, краят. Ако се окажат прави ресторантьорите, тогава аз ще му се надсмивам. Ако не, ще върнем", обясни той.

А отношенията си с Горанов обобщи така:

"Единственото, което съм чул от Горанов е: Не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение. Какво напрежение?!"

Има два сценария

По-рано Горанов даде да се разбере че е приел, че не може да спре процеса и вече чертае положителни сценарии след влизането в сила на по-ниските ставки.

Той бе попитан какво ще се случи с пазара на книги, след като планираното намаляване на ставката от 20% на 9% влезе в сила.

"Намаленото ДДС за книгите евентуално ще помогне при сегашните цени на тези издания да ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС-то като данък, ако не доведе до намаляване на цените, увеличава рентабилността на съответното производство. Това е един от двама възможно сценария – или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят произвдоството и издателството по-ренатбилни. Няма трети сценарий", обясни Горанов.

Освен за книги данъкът ще падне и за ресторантите. В петък параламентът гласува намалението на първо четене. По това време Горанов обикаляше Перник на задната седалка на джипа, шофиран от премиера Борисов.

Всички сме къпани с хладка вода

Горанов, който през последните седмици е замесен в най-шумните скандали, бе публично защитен от домакина – кметът на Пазарджик Тодор Попов. Първо премиерът се обърна шеговито към министъра и му каза да не се обажда.

"Какви неща чух за тебе...", с усмивка му каза Борисов и се обърна към кмета: "Ти чете ли?".

"Все едно, че не можах да го позная Влади. То всички сме минали по тая пързалка, ама при него вече прекалиха. Па есемеси, па това, па онова. Всички сме къпани с такава хладка вода. Въпросът е човек наистина като има високи цели, да си ги гони", обясни Попов.

"Есемесите" бяха показани от хазартния бос Васил Божков. Горанов не отрече, но заяви, че не ги помни. От комуникацията става ясно, че той е искал от министъра да въздейства върху комисията за хазарта, която би трябвало да контролира този бизнес. Съобщенията не направиха никакво впечатление на прокуратурата. Шефът й Иван Гешев дори се ядоса, че бил сезиран със сигнал по темата.

mediapool.bg