Кламер БГ - Новини: Голяма част от българите се страхуват за прехраната си

Голяма част от българите се страхуват за прехраната си

България

|
Ср, 12 Окт 2022г. 10:13ч.
Голяма част от българите се страхуват за прехраната си

снимка БГНЕС

Общо 78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 година, показват от данните на националното представително проучване

агенция "Тренд". В изследването са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките на дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение.

Общо 56% от българското общество твърди, че пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи. Общо 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Последната икономическата прогноза на Международният валутен фонд (МВФ) е българската икономика да нарасне с 3.9% през тази година и с още 3% през следващата.

mediapool.bg