Кламер БГ - Новини: Пожар унищожи емблематична сграда в центъра на Благоевград

Пожар унищожи емблематична сграда в центъра на Благоевград

България

|
Нед, 05 Септ 2021г. 12:19ч.
Пожар унищожи емблематична сграда в центъра на Благоевград

Сн. БГНЕС

Към момента е овладян пожарът, който обхвана сгради в центъра на Благоевград, съобщи в неделя директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград инж. Георги Пармаков.

Сигналът за пожара е подаден около 6.40 часа тази сутрин. В продължение на часове около двадесет и пет пожарникари с шест пожарни автомобила се борят с огнената стихия, която обхвана сградата на "Купола", в която се намира офис на банка, както и залепените за нея сгради, в които има нощно заведение, офиси и магазини.

Пожарникарите са успели да спрат огнената стихия, преди да достигне до жилищните сгради, които също са прилепени до "Купола".

Евакуирани са всички хора от жилищните сгради, които са в периметъра на пожара, съобщи заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Стоян Маламов. Няма пострадали хора, допълни той.

"В момента пожарът не се разпространява, но срещаме малко трудности в доизгасяването, тъй като горят покривни пространства, които са обшити плътно с ламарини и се налага къртене", посочи инж. Георги Пармаков.

Целият периметър е отцепен, спряно е и електрическото захранване в района. Причините за пожара и щетите ще се установяват след като стихията бъде напълно овладяна, посочи още инж. Пармаков.

Огромният пожар изгори култовата сграда в Благоевград "Купола", предаде БГНЕС.

По неофициална информация огънят е тръгнал към 6.30 ч. от нощен клуб "Балкантон". След това, въпреки 4-те пожарни, включително и авто-стълба, пожара обхвана и унищожи напълно "Купола".

След "Балкантон" са засегнати още нощен клуб "ДъФейс" и ресторант "Дриймс".

Падат отломки, огънят тръгна към намиращите се в съседство жилищни сгради. Това е най-големият пожар, вилнял в Благоевград до днес.

"Купола" наричан от благоевградчани "Шапката на Франциско", бе построен за посещението на дипломатическия корпус през 1987 г. Съседните сгради също.

През годините "Купола" бе нощен клуб, а през последните години в него се помещава банков клон.

Щетите са огромни, тепърва предстои оглед и установяване причините за пожара.

В централната част на града няма ток, съобщава бТВ.

Кметът на община Благоевград, Илко Стоянов заяви, че част от помещенията в сградата са общинска собственост. Те също са засегнати от пожара. По думите му тепърва ще се изясняват причините и размерът на щетите.

mediapool.bg