Кламер БГ - Новини: Големината и собствеността са били определящи при избора на терен за детската болница

Големината и собствеността са били определящи при избора на терен за детската болница

България

|
Пет, 25 Ноем 2022г. 16:41ч.
Големината и собствеността са били определящи при избора на терен за детската болница

Големината и собствеността са били определящи при избора на терен за детската болница

Големината и формата му на собственост са били определящи при избора на терена в "Горна баня", който беше отреден от служебния кабинет за изграждането на Национална детска болница. Това става ясно от отговори на Министерството на здравеопазването, предоставени на гражданската инициатива "За истинска детска болница" по Закона за достъп до обществена информация.

Припомняме, че МЗ проучваше още 4 терена: в Банкя, "Овча Купел", "Лозенец" и "Младост" , но изборът в крайна сметка падна върху "Горна баня".

На въпрос каква методология за оценка на предложените терени е използвана при процедурата за избор на терен от МЗ отговарят: "При избора на терен определящо беше собствеността на терена да е държавна и или общинска, а не частна, каквато е на част от проучваните имоти, тъй като са включени в капитала на държавни лечебни заведения, изградени на територията на тези имоти. Другият определящ фактор е достатъчна незастроена площ, отговаряща на изискванията".

От МЗ уточняват, че необходимата площ за терен на болница се определя в зависимост от броя на болничните легла, като за болница от 200 до 400 легла са нужни по 90-95 кв. м. на легло, т.е за болница с 300 легла минимално неободимата площ за терен е 27 декара, а за такава с 400 легла – 36 декара.

От отговорите на МЗ става ясно, че изобщо не е правено класиране на петте терена.

На въпрос с какви окончателни аргументи изборът се е спрял на терена в "Горна баня", от МЗ отговарят, че големината и формата на собственост са определили избора на терен, предвид което не се налагат допълнителни критерии и оценки за неговия избор, нито е било нужно да се формира специален екип за извършване на такава оценка.

Така, от отговорите на МЗ, става ясно, че теренът в "Горна баня" не е избран като най-добър от проучените, а като единственият възможен и критерии като лесен и бърз достъп до мястото, налична инфраструктура и др. изобщо не са били взети предвид при оценката.

Същевременно стана ясно, че са допуснати четирима кандидати до втория и третия етап на конкурса за членове на борда на Здравната инвестиционна компания за детската болница. Това са досегашните членове на борда юристите Веселин Варчев и Божидар Харизанов и Елена Златкова, която е инженер. Новият кандидат за борда на компанията Илиян Кършев също е юрист.

Варчев е единственият допуснат за независим член на борда, а за двете места на представител на държавата се борят останалите трима кандидати – Харизанов, Златкова и Кършев.

Така в състава на борда не се очертават съществени промени.

Инвестиционната компания е натоварена със задачите по реализирането на проекта за детската болница, но към септември беше генерирала само загуби в размер на 760 хил. лв., тъй като ръководството ѝ получава заплати от порядъка на 2800-8 500 лева месечно, а предишният договор за строителството на болница с "Главболгарстрой" не се изпълняваше заради невъзможен предмет и в крайна сметка беше развален. (Повече четете ТУК и ТУК)

mediapool.bg