Кламер БГ - Новини: Годишна сесия на СЗО на фона на напрежението между Китай и САЩ

Годишна сесия на СЗО на фона на напрежението между Китай и САЩ

Коронавирус

|
Пон, 18 Май 2020г. 11:48ч.
Годишна сесия на СЗО на фона на напрежението между Китай и САЩ

Сто деветдесет и четирите страни членки на Световната здравна организация (СЗО) ще проведат днес първата си виртуална годишна сесия в историята, за да обсъдят международния отговор на пандемията от коронавируса. Очаква се на форума да има търкания по въпроси, свързани с напрежението между Китай и САЩ, и дискусиите Тайван и ваксините, предава Франс прес от Женева.

Голям брой държавни и правителствени ръководители и министри ще вземат думата по време на сесията, която е орган за вземане на решенията на СЗО. Форумът ще започне в 10:00 ч. по Гринуич и ще приключи утре по обяд.

Въпреки ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин страните членки се надяват да приемат с консенсус пространна резолюция, предложена от Европейския съюз. В нея се съдържа искане "възможно най-скоро да започне процес по оценка" на международния здравен отговор и мерките, взети от СЗО във връзка с пандемията.

Текстът съдържа призив към СЗО да "си сътрудничи тясно със Световната организация за здравеопазване на животните, с Организацията на ООН за прехрана и земеделие и с държавите (...), за да идентифицира животинския произход на вируса и да определи по какъв начин се е прехвърлил на хората (...) главно чрез научни мисии и мисии за сътрудничество на място".

В текста се настоява също за "универсален, бърз и справедлив достъп до всички продукти (...), необходими за отговор на пандемията" и се подчертава ролята на "масова ваксина като обществено благо от световна величина, за да бъде предотвратено, възпрепятствано и елиминирано разпространението на вируса и да бъде сложен край на пандемията".

"Нито една избегната тема"

"Постигнато бе неофициално съгласие за приемането на резолюцията с консенсус. Това ще бъде важен резултат, тъй като СЗО ще бъде първият световен форум, който ще одобри текст единодушно", заяви пед АФП европейски дипломатически източник. Според този източник, в резолюцията са разгледани дори трудните въпроси, включително произходът на вируса и реформата на СЗО, за която гръмко настояват Съединените щати.

"Нито една тема не беше избегната" в резолюцията, в която се казва, че "реформата на СЗО трябва да продължи с фокус върху възможностите й, които се оказаха недостатъчни за предотвратяването на криза с такъв мащаб", изтъкна пред Франс прес същият европейски източник.

"Надявам се, че ще можем да се присъединим към консенсуса", заяви в петък американският представител в ООН в Женева Андрю Брембърг.

Вашингтон, който обвинява Пекин, че е скрил мащаба на епидемията, е в противоборство със Световната здравна организация, която бе обвинена от американския президент Доналд Тръмп, че се е "намесила" в управлението на пандемията на страната на Китай. Впоследствие Тръмп преустанови американската вноска в бюджета на СЗО.

Вирус и Тайван

Институционалната реформа, Тайван, достъпът до ваксини, изпращането на експерти в Китай.... Теми, провокиращи несъгласие, не липсват, но най-големият повод за словесни престрелки между Китай и САЩ си остава произходът на вируса. Съединените щати искат разследване по случая, както и Австралия, и подозират, че Пекин крие лабораторен инцидент, който е довел до пандемията.

Вашингтон обвинява Китай в опити за пиратство на американските изследвания за ваксина на фона на съперничеството между САЩ и Европа за бъдещата ваксина. Американският президент Доналд Тръмп заплаши да преустанови всякакви отношения с Пекин.

В същото време, американското правителство твърди, че СЗО е игнорирала предупредителен сигнал от Тайван за сериозността на коронавируса - нещо, което СЗО отрича. САЩ, подкрепяни от някои страни, призоваха СЗО да покани Тайван на годишната си сесия въпреки противопоставянето на Китай.

След като се ползваше със статут на наблюдател, Тайван бе изключен от СЗО през 2016 г. - годината, в която на власт дойде Цай Ингвен. Президентката отказва да признае принципа за "Един Китай"

В Женева СЗО уверява, че само страните членки могат да вземат решение дали да приемат Тайван или не. Предстои да разберем дали някоя от страните ще предложи гласуване.

Ако се стигне до гласуване, това ще осуети функционирането на годишната сесия, тъй като ще създаде логистични проблеми, заяви дипломатически източник.

mediapool.bg