Кламер БГ - Новини: Путин към русофила-шпионин Малинов: Търпение, властите в София са под голям натиск

Путин към русофила-шпионин Малинов: Търпение, властите в София са под голям натиск

България

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 20:01ч.
Путин към русофила-шпионин Малинов: Търпение, властите в София са под голям натиск

Руският президент Владимир Путин казал, че българските власти са под голям натиск в контекста на делото за шпионаж срещу лидера движение "Русофили" Николай Малинов. Това разказа самият Малинов във вторник пред бТВ след завръщането си от Москва. Той се похвали, че е провел петминутен разговор с Путин след награждаването му с руския орден "Дружба" в понеделник.

Малинов е обвинен от българската прокуратура за шпионаж в полза на две руски неправителствени организации, които са в топли връзки с Кремъл.

Разрешението на Малинов да отиде в Русия е подписано от съдия, който сега ще бъде разследван по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Шефът на "Русофили" съобщи, че в Москва е споделил своя "прокурорски въпрос" и казал на Путин, че е пуснат само за три дни

"Той (Путин) се усмихна и каза: "Виж какво, прояви разбиране и търпение към българските власти, те са подложени на доста голям натиск в момента", разказа Малинов.

Думичката е "власти", "напрежение", допълни той.

Малинов бил учуден, че Путин познава в детайли дейността на движение "Русофили".

Кремъл предупреди българските власти да не закачат носителя на орден от Путин

Във вторник Кремъл официално предупреди българските власти да не закачат обвиняемия за шпионаж, който вече е носител на руско държавно отличие.

"Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания", каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Според него "това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици" за отношенията между Москва и София.

Пред бТВ Малинов разказа, че разговорът му с Путин е имал три части - първо за дейността на движение "Русофили", втората - за отношенията с Русия, третата - за неговия арест. Русофилът каза, че е бил в Москва по покана на администрацията на президента Путин.

Наградата

В понеделник лично Путин награди с ордена "Дружба" редица чуждестранни граждани по случай чествания във федерацията Ден на народното единство. Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. Тази година сред удостоените с ордена бе и Николай Малинов – само месец след повдигнатото му в България обвинение.

"Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта Песков.

Няма как да се шпионира приятелска за страната ни държава

Малинов окачестви повдигнатите му обвинения в шпионаж за абсурдни и като "скандал между русофилите и прокуратурата".

"Русия е приятелска за България държава. Няма как да си шпионин на приятелска за страната държава, а шпионските обвинения не ги разбирам изобщо", обясни той.

Допълни, че бил пуснат да излезе от страната за три дни и не е имал намерение да бяга или да се укрива.

Той показа пред зрителите на бТВ връчения му от Путин орден, който бил орден за мир и дружба, за развиване на "отношенията между двата братски народа".

"Развиваме всякакви отношения между двата народа – културни, спортни, обществени", каза Малинов и допълни: "Аз съм български патриот, не знам защо някой се е притеснявал, че ще емигрирам".

На баня и сланина с Решетников

Николай Малинов сподели, че докато бил в Русия, се е срещнал и с генерал Леонид Решетников, на когото бе наложена 10-годишна забрана за влизане в България.

Посетил го във вилата му, двамата дори отишли на баня и яли украинска сланина.

Малинов е обвинен за шпионаж в полза на две руски организации - общество "Двуглав орел", ръководен от руския олигарх Константин Малофеев и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване.

"Знам, че с Волен Сидеров се е срещал (с Решетников), не съм му правил аз срещите. С Каракачанов мисля, че се познават (с Решетников), но от 90-те години… сега не знам. Аз съм православен човек, не задавам такива въпроси. Не ме интересува, разбирате ли, други неща обсъждаме", отговори Малинов на въпрос с кого се е срещал Решетников в България.

Шефът на движение "Русофили" е използвал визитата си в Москва, за да се види и с Константин Малофеев, за когото прокуратурата твърди, че е имал планове да финансира проектите на Малинов в страната.

"Ще кажеш, че сме се срещали да изпълняваме указанията на Путин", му казал бизнесменът.

"Малофеев е човек с невероятни контакти и способности, но бизнес отношения не сме имали. Той с неговите контакти ми е безкрайно ценен", коментира още Малинов

Проверка на съдията

Часове преди вчерашната церемония в Кремъл главният прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията от спецсъда Андон Миталов, дал на Малинов разрешение да пътува до Русия за награждаването.

Лидерът на движение "Русофили" бе обвинен в шпионаж през септември.

Цацаров е разбрал за съдебното решение от сигнал на наблюдаващия делото прокурор Мария Макрелова, става ясно от писмото му до инспектората. На 21 октомври адвокатите на Малинов Димитър Вълчев и Лъчезар Таков са подали искане забраната му за пътуване в чужбина да бъде отменена. Дотогава той бе на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция и без възможност да напуска страната.

Според Цацаров съдията е действал в нарушение на закона, тъй като се е произнесъл по несъществуващ прокурорски отказ.

Съдът прецени, че забраната да напускам страната може да падне за 3 дни, обясни самият Малинов. "Надявам се, че рано или късно тази допълнителна ограничителна мярка ще отпадне. Аз съм известно лице в България и в чужбина, занимавам се с международна дейност", коментира той след завръщането си в София и добави, че за него шпионството е обидно.

mediapool.bg