Кламер БГ - Новини: Гешев се ядоса, че не го канят в парламента, щял да иде сам

Гешев се ядоса, че не го канят в парламента, щял да иде сам

България

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 13:44ч.
Гешев се ядоса, че не го канят в парламента, щял да иде сам

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се закани, че ще иде сам на срещи с парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". И двете формации отказаха да се срещнат с него с аргумента, че му искат оставката.

Преди това Гешев направи парламентарна обиколка от срещи с ГЕРБ, ДПС, Български възход и ДПС. Критични думи за работата на прокуратурата се чуха само при срещата с БСП.

При срещите си главният прокурор повтаря едни и същи тези – на обвинителите им пречат остарелият НК и прекалено формалният НПК. Прокуратурата работи добре – има 95% осъдителни присъди. Разследване на главния прокурор може да има само след промяна в конституцията, за което е нужно събирането на по-голямо мнозинство от обикновеното.

"Вече си мисля, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи, никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам с цялата парламентарна група, която иска да се види с мене. Аз не се притеснявам, те защо се притесняват", заяви главният прокурор във Велико Търново, където във вторник вечерта се срещна с местната власт и граждани.

Гешев твърди, че през последната година има бум на престъпността. Наскоро бе взето решение за срещи на местно ниво между прокуратура и служби, за да се набелязват мерки срещу тази тенденция.

Друг акцент в публичното говорене на Гешев е войната по пътя. Той обвинява депутатите, че предложения за по-строги мерки на прокуратурата втора година отлежават в парламента и никой не се интересува от тях.

"Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?", заяви той в Търново.

mediapool.bg