Кламер БГ - Новини: Гешев се обяви за воин на справедливостта. Остарелите закони му пречели

Гешев се обяви за воин на справедливостта. Остарелите закони му пречели

България

|
Нед, 30 Окт 2022г. 14:59ч.
Гешев се обяви за воин на справедливостта. Остарелите закони му пречели

Иван Гешев, сн. БГНЕС

"Никой не е недосегаем, независимо дали е Бойко Борисов, Кирил Петков или друг премиер или олигарх. Борбата е за справедливост, моят стремеж към истината поражда омраза", декларира главният прокурор Иван Гешев в пространно интервю за бТВ в неделя, в което обвини като пречка за работата на прокуратурата морално остарелите закони у нас и липсата на правна реформа, от която се страхували политиците, тъй като ако се случела, много от тях щели да лежат в затвора. През цялото време се измъкваше от по-острите и щекотливи въпроси с контравъпроси, повтори много от тезите си за инициалите ДП по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Не пожела да каже дали знае коя е Мата Хари, която по думите на бившия премиер Борисов е направила снимките със златните кюлчета и пачки евро в чекмеджето му докато той спи, които според прокуратурата са жълт материал, а банкнотите са с неистински сериен номер.

Относно активността си от последните седмици и провежданите от него срещи с парламентарно представените сили Гешев каза, че търси дискусия за съдебната реформа, която по думите му била необходима.

"Тях ги е страх да дойдат на тази дискусия", коментира той отказа на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) да идат на такава среща с него. "Не може партии да отказват срещи с мен, защото не ме харесват. И аз не ги харесвам" посочи той, а когато беше помолен да каже какво не харесва в ПП и ДБ каза, че е не се е изразил добре като е казал, че не ги харесва. "Не споделям политическите възгледи на ДБ и ПП. Не харесвам никоя политическа партия и като гражданин се чудя за кого да гласувам", заяви той, а в отговор на въпрос има ли политически амбиции каза, че няма такива.

"Много интересно как пострадали от тоталитаризма ме подкрепят, а наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим ми искат оставката", каза Гешев на няколко пъти в разговора в отговор на различни въпроси, като единият от тях включваше и това, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е сред тези, които му искат оставката.

"Не виждам нито една причина да подам оставката си, но знам защо ми я е искат – заради водените разследвания", заяви още главният прокурор.

Според него има редица проблеми, които законодателно не се решават и прокуратурата няма достатъчно инструменти за противодействия. "Ако тях ги има, някои хора ще влязат в затвора. Искам европейски стандарти, няма как с морално остарели закони да постигаме присъди", заяви Гешев.

Той смята още, че има трагични проблеми в законодателството и на всички нива в правоохранителната система, като акцентира на следствието и съда. Отново посочи, че не се смята за недосегаем и го контролират механизмите в конституцията, както и решенията на Конституционния съд, според които всеки прокурор може да разследва обвинител номер 1 и "и съвсем сериозно ме контролира жена ми". "Всеки български мъж трябва да има силата да признае, че жена му го контролира", смята главният прокурор.

"За какво да ме разследват? Предполагате, че главният прокурор е престъпник?", възкликна той след няколко въпроса за това дали трябва да има механизъм за разследване на главния прокурор.

"Не казвам, че прокуратурата е безгрешна. Но проблеми има и в съда, и в следствието, За българските магистрати няма контрол. Човек ако не иска да свърши работата, ще намери начин да прехвърли отговорността", каза още той, измествайки темата.

"Нямам политически амбиции, но имам такива за справедливост за българските граждани и на това се дължи моята активност", обясни той.

Според него не е било грешка влизането на прокуратурата в президентството през 2020 г., което породи силни граждански протести, доведе до парламентарната криза през пролетта на 2021 г. и създаването на партията "Продължаваме промяната", която обаче това лято бе свалена от власт от ГЕБР, ДПС и "Има такъв народ".

"Прокуратурата не е политическа бухалка. Не знам дали да били платени демонстрациите в подкрепа на прокуратурата, защото не съм ги организирал, но знам, че тези срещу мен са били платени", каза той като даде пример как негова служителка му казала, че протестиращи за кратко под прозорците му си отишли, защото им били платили малко.

Като своя най-съществена грешка Гешев посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Обяви обаче, че ще продължи да я прави.

Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата, смята още той.

"Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на независимата съдебна система" декларира още главният прокурор.

Относно това как ще коментира твърденията на Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев отново заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция.

"Този въпрос задайте на президента", препоръча той.

След като в интервю за "Капитал" през седмицата главният прокурор каза, че в делото "КТБ" инициалите ДП могат да означават "държавно предприятие", а не Делян Пеаевски както ги разчитат някои медии, сега той заяви:

"ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него и всички свързани фирми с него и те са възстановени",.

На въпрос през кои политици Цветан Василев е упражнявал влияние главният прокурор не даде конкретен отговор.

"Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото "КТБ" е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа", измъкна се Гешев, искайки да се говори за "сериозните неща", а не за неща, които "приличат на клишета".

mediapool.bg