Кламер БГ - Новини: Гешев пита КС може ли съдебен съвет с изтекъл мандат да го освободи

Гешев пита КС може ли съдебен съвет с изтекъл мандат да го освободи

България

|
Пон, 29 Май 2023г. 11:55ч.
Гешев пита КС може ли съдебен съвет с изтекъл мандат да го освободи

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на текст от основния закон на страната, съобщиха от прокуратурата

В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС).

Два от въпросите са: прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

Третият въпрос е: конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври миналата година, припомнят от прокуратурата.

Миналото лято на общи събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите бяха избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

В искането на главния прокурор до Конституционния съд се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения.

Главният прокурор обръща внимание, че несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на ВСС е определено от Конституционния съд като "защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС.

Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам - и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд. Миналата седмица Висшият съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Почти сигурно е, че Конституционният съд няма да допусне за разглежда голяма част от питането на главния прокурор.

През септември миналата година КС взе ключово решение, с което бетонира всички органи в държавата, които работят в условия на изтекъл мандат. Конкретният повод бе за мандата на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС'), който изтече преди три години, но Народното събрание не може да събере нужното мнозинство за избор на нови инспектори.

КС обяви, че докато няма избрани нови инспектори, настоящите продължават да изпълняват длъжността си. Това е приложимо със същата сила и за членовете на ВСС, които работят в условия на изтекъл мандат.

mediapool.bg