Кламер БГ - Новини: Гешев вече иска инициатива за съдебна реформа от президента

Гешев вече иска инициатива за съдебна реформа от президента

България

|
Вт, 18 Окт 2022г. 16:36ч.
Гешев вече иска инициатива за съдебна реформа от президента

Снимка: БГНЕС

Експертни разговори за съдебната реформа могат да се проведат и по инициатива на президента. Това заяви във вторник главният прокурор Иван Гешев. Той нарече Румен Радев държавен глава и обединител на нацията – определения, които доскоро не фигурираха в речника му, когато ставаше дума за президента.

Двамата влязоха в сериозен конфликт още преди години. Прокуратурата пусна в публичното пространство записи от СРС-та, в които се чуваше гласът на Радев. След това дойде и нахлуването в президентството, което бе оправдано с образувани досъдебни производства. Тогава бяха арестувани съветници на Радев, а впоследствие задържането им бе обявено за незаконно от съда. Неведнъж оттогава президентът е призовавал Гешев да си подаде оставката. Главният прокурор също го е нападал публично.

Сега обаче шефът на държавното обвинение смени тона. Той обясни, че е изпратил писма до всички 240 новоизбрани депутати. В тях призовава за бърза и спешна съдебна реформа. В разговорите за нея обаче трябвало да се слуша гласът на магистратите.

"Такъв професионален дебат би могъл да и по инициатива на президента на Република България като държавен глава и обединител на нацията", каза той.

В писмото си Гешев заявява, че очаква новите народни представители да се вслушат в гласа на магистратите, защото е необходима спешна съдебна реформа. Освен това за пореден подчертава, че държавата е в много тежко състояние – институциите не си взаимодействат на фона на сериозни кризи.

"В момента, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост до държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани", пише Гешев.

Той многократно е заявявал, че е "за" съдебна реформа, но всички предлагани до момента варианти не са по вкуса му. След закриването на специализираните съд и прокуратура Гешев твърди, че няма никакви разработки срещу престъпни групи и по линия на наркоразпространението. Той непрекъснато повтаря, че има ръст на престъпността, който не се отчита в статистиката на МВР и намеква, че данните са нагласени.

"Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта", пише още Гешев.

mediapool.bg