Кламер БГ - Новини: Гешев отрича да е крил делото за заплаха срещу Борисов

Гешев отрича да е крил делото за заплаха срещу Борисов

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 17:39ч.
Гешев отрича да е крил делото за заплаха срещу Борисов

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е прибирал при себе си материалите по делото за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов. Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че МВР е поискало архивираните материали, а от градската прокуратура им отговорили, че те са при шефа на държавното обвинение.

"Уважавам българските институции и избягвам да коментирам, защото войната между институциите обикновено плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно и в случая не е вярно", каза в отговор Гешев.

Става дума за дело отпреди десетина години. Висш чиновник подал сигнал, че Борисов го е заплашил, че семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо. След това той се отказал от показанията си. Според Рашков Борисов е заплашил бившия високопоставен чиновник, за да спаси от разследване свой министър през 2009 г. Според неофициална информация става дума за бившия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, който твърдял, че Найденов му е предлагал подкуп.

Това дело е предмет на разговор между Борисов, Найденов и бившия градския прокурор на София Николай Кокинов в къщата на първия в Банкя през 2009 г. Запис бе разпространен анонимно до медиите. Тогава Кокинов заяви, че не вижда това дело никак, защото свидетелят се отказал от показанията си.

Според Рашков още при този разговор делото е било смачкано. Гешев обаче отрича. Засега не се знае къде са архивираните материали.

mediapool.bg