Кламер БГ - Новини: Гешев не знае дали прокуратурата е образувала дело срещу Пеевски

Гешев не знае дали прокуратурата е образувала дело срещу Пеевски

България

|
Четв, 21 Юли 2022г. 19:23ч.
Гешев не знае дали прокуратурата е образувала дело срещу Пеевски

Колаж: Mediapool

Шефът на държавното обвинение Иван Гешев не знае дали прокуратурата е образувала дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, който миналата година бе санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за "значима корупция" . Нямам задължение да следя всички дела, поясни Гешев пред депутатите от правната комисия, където бе изслушан в четвъртък.

Конкретният въпрос дали има разследване срещу Пеевски, бе зададен от депутата от "Демократична България" Атанас Славов. След обявяването на американските санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков, прокуратурата каза, че ще направи проверка и ще поиска информация от САЩ. От изявлението на Гешев стана ясно, че такава не била изпратена.

"В цялата славна групичка по "Магнитски" чуваме само за едното лице, за човека в Дубай. За другите нищо не чуваме", напомни Атанас Славов. По едни производства прокуратурата публикува информация, а по други не се казва нищо, това ерозира доверието, допълни той.

"Законът "Магнитски" е политически и административен инструмент на нашите партньори в САЩ. Не е задължитлено да води до наказатлено- правен ефект", отговори Гешев.

Гешев каза, че вариантите за проверките срещу Пеевски и Желязков са два - или е образувано досъдебно производство, или има отказ. От думите му се разбра, че той не е наясно какво точно е станало с тези проверки.

Гешев призна, че сроковете за проверка срещу Пеевски били изтекли.

"Аз нямам личен интерес към депутата Пеевски, за да проверявам специално някои депутати. Има десети преписки с обществен интерес. Едни интересуват едни, други - друго. Главният прокурор, за разлика от политиците, не може да си позволи личен интерес. Преписките са изпратени в специализираната прокуратура. В реално време няма как да ви отговоря. Запитайте ме писмено, ще ви изпратя информация", каза Гешев на депутатите.

Славов предложи комисията да поиска информация специално за тези две преписки. Той обърна внимание, че ако има образуване на производство срещу Пеевски, то е щеше да има искане за сваляне на депутатския му имунитет. А такова искане не е постъпвало.

120 тома материали за образоване на депутатите

Преди изслушването стана ясно, че Гешев е изпратил на депутатите общо 120 тома с материали за дейността и резултатите от работата на държавното обвинение, правомощията на главния прокурор и предложения за промени в Наказателния кодекс.

Всеки депутат получи по 5 тома материали.

Това е вторият път, в който Гешев се опитва да образова народните представители. Миналата седмица той пак им занесе книжки за правомощията си. Тогава бе извикан заради скандала с експертизата на снимките с кюлчетата и пачките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Преди заседанието на комисията в четвъртък Гешев заяви, че се надява да се обсъждат важни за гражданите въпроси и да не се говори политически.

Главният прокурор отдавна настоява, че депутатите не могат да го викат за отчет. Той дори атакува пред Конституционния съд разпоредбата от правилника на парламента, по силата на която го изслушват. Единодушно КС отхвърли искането му. След решението Гешев има нова теза – че могат да го викат само в правната комисия. На заседания на други също ходи, но както самият той поясни - от уважение към парламента.

Не съм го чел, но знам, че не вярно

Гешев бе попитан защо в годишните доклади на прокуратурата се посочва, че по над 90% от делата се постигат осъдителни присъди, а според мониторинга на организацията Антикорупционен фонд през миналата година не е започнало нито едно разследване за корупция по високите етажи на властта. Въпросът бе зададен от зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов.

В отговор Гешев заяви, че не е чел доклада на АКФ, но е сигурен, че това, което се твърди в него, не е истина. Той обясни, че у нас имало около 30 хил. НПО-та и подчерта, че шефът на правната комисия обръща внимание на една от тях. Гешев даде данни за стотици образувани дела за корупционни престъпления. Това класически номер, тъй като прокуратурата не дели делата на такива по високите етажи на властта и срещу служители на по-ниски нива. Иначе казано – и делото срещу министъра, и делото срещу най-дребния чиновник влизат в една и съща графа.

Иванов репликира главния прокурор, че става дума за "едни кюлчета", намеквайки за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Само преди дни евродепутат от ЕНП обяви, че според българската прокуратура снимките били манипулирани.

ГЕРБ на амбразурата

Традиционно в защита на Гешев скочиха от ГЕРБ. Депутатът Бранимир Балачев на няколко пъти критикува председателя на комисията за въпросите, които се задавали на главния прокурор. Дани Казаназирева пък смени темата и поиска Гешев да каже какво става с делата на закрития специализиран съд. Главният прокурор отново повтори тезата си, това щяло да е амнистия за организираната престъпност. Гешев допълни, че у нас се приема иновативен метод за решаване на проблема с престъпността – просто се закрива съдът. Той за пореден път очерта апокалиптичната картина с провал на делата и констатира, че престъпността се радва.

Противоречия

Оказа се, че депутатът от БСП Крум Зарков е прочел донесените от Гешев книжки. Цитирайки ги, той го попита как така главният прокурор твърди, че престъпността се увеличава, а в отчета на прокуратурата е записано, че тя спада в тригодишен период. Пак в книжките пишело, че осъдителните присъди са близо 98%. Зарков попита как при лоши закони като НК и НПК прокуратурата постига такива резултати.

"Старият НК и формалният НПК явно не ви пречат да постигате осъдителни присъди, когато ги внасяте в съда", заяви Зарков.

Депутатът напомни, че Гешев предлагал да се приемат промени, според които се конфискуват колите на пияни шофьори, дори когато не са техни. Той попита как би погледнал Конституционният съд на такова посегателство върху собствеността. Искането да се увеличат присъдите за престъпления по пътя Зарков нарече "правен популизъм".

"Завишаването на наказанието само по себе си не намалява престъпленията", коментира той.

Онези 3%, които се измъкват

В отговор Гешев каза, че не вярвал на статистиката на МВР, защото знаел как се прави. Той призна, че оправдателните присъди по онези 3% провалени и загубени от прокуратурата дела се отнасяли за "сериозни хора със сериозни възможности".

"И тук лъсват всички дефицити на българското наказателно право и процес, в другите не се виждат, защото от другата страна стоят хора, които не са толкова значими", заяви Гешев.

А Зарков му отговори, че това не е проблем на правото и процеса, а на системата. Той припомни, че прокуратурата прилага едни и същи закони по всички случаи, но в 3% от тях обвиняемите се измъквали.

Усещане за религия

Цитатът на главния прокурор Иван Гешев, в който той заявява, че възприема себе си като инструмент в ръцете на Господ, бил съзнателно манипулиран и изваден от контекст. Всъщност той се опитал да опише своето усещане за религия.

"Точният цитат е, че всеки вярващ човек е инструмент в ръцете на Господ, но не знае каква цел е поставена пред него. Това е въпрос на вашето усещане за религия", разясни Гешев пред депутатите.

Преди това Атанас Славов от "Демократична България" цитира фрази на и за главните прокурори. Сред тях бяха "Над мен е само Господ" на покойния Иван Татарчев, "Тук плод-зеленчук" на Никола Филчев и "Ти си го избра" – думи на бивш градски прокурор към Бойко Борисов за избора на Цацаров.

mediapool.bg