Кламер БГ - Новини: Гешев няма данни българската граница да се преминава срещу 50 евро

Гешев няма данни българската граница да се преминава срещу 50 евро

България

|
Нед, 04 Дек 2022г. 09:32ч.
Гешев няма данни българската граница да се преминава срещу 50 евро

Гешев няма данни българската граница да се преминава срещу 50 евро

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото твърдение изказа премиерът на Нидерландия Марк Рюте във връзка с решението на страната да блокира България за Шенген.

"Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона", посочва Гешев в позиция, разпространена от пресцентъра на прокуртарутара.

България е правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазва и защитава европейските ценности, казва още Гешев.

Позицията му е в синхрон с тази на президента и служебното правителство, както и с предишни негови позиции по подобни казуси. Така например Гешев и до днес твърди, че българската прокуратура няма данни за "значима корупция" при Делян Пеевски, санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" именно на това основание, и призова американските власти да предоставят доказателствата си.

Решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България в зоната свободна от паспортен контрол, но да допусне Румъния, е сериозен удар за страната ни, която отдавна изпълнява техническите критерии за членство, но пречката все така е корупцията.

Обяснявайки позицията на Нидерландия, премиерът Марк Рюте заяви, че "иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро".

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

mediapool.bg