Кламер БГ - Новини: Обрат: Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев

Обрат: Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 17:00ч.
Обрат: Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев няма да иска снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Обратът настъпи малко повече от седмица след като Софийската градска прокуратура предложи на началника си да настоява за сваляне на защитата срещу разследване на бившия енергиен министър. Поводът е старо дело за АЕЦ "Белене". ГЕРБ реагираха остро и заявиха, че ще бранят имунитета на всеки свой депутат, защото считат, че прокуратурата действа репресивно. От последното съобщение по случая се разбира, че Гешев не смята, че има достатъчно аргументи за Добрев.

Позицията на главния прокурор е доста интересна и важна с оглед последвалото предложение за снемане на имунитета и на бившия премиер Бойко Борисов по разследването "Барселонагейт".

Засега не е ясно дали главният прокурор се опитва да даде някакъв знак на партия ГЕРБ, която миналия месец внезапно се обърна на 180 грасуда и обяви готовност незабавно да освободи Гешев от поста. Това събитие буквално разтресе държавата, тъй като Гешев заплаши да си отмъсти като омете "политическия боклук". Дни по-късно той изпълни заканата си да даде ход на дела, които досега са били "на трупчета", започвайки с болезненото за Борисов разследване за къщата в Барселона.

В миналото Делян Добрев се е отказвал доброволно от имунитета си и от това не е имало никакви последствия за него.

Този път обаче Добрев, а след него и Борисов заявиха, че няма да сдадат доброволно имунитета си.

Главният върна предложението

"Главният прокурор на Република България върна предложението за внасяне на искане в Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49-ото НС. Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител", пише в съобщението на прокуратурата.

Разследването за АЕЦ "Белене" е по подозрения за тежка безстопанственост. То се води от 2014 г. без особен напредък. Преди две години материалите бяха внесени в съда, но производството бе прекратено заради процесуални нарушения и върнато за доразследване.

Трупчета

"Това дело стоя на трупчета, в нечие чекмедже, девет години. Прокуратурата е един репресивен орган и тя трябва да се разчисти, защото иначе политиците ще сме подвластни на прокурорите. Всяко лято като тръгна на почивка и ме викат на разпит. Миналата година излезе постановление за прекратяване на това дело. 20 страници постановление за прекратяване и днес това прекратено дело се възобновява, защото няма друго и не може да измислят друго и сега възобновяват тази манджа, за да ме тормозят", коментира Добрев миналата седмица.

Още по темата:

След поискания имунитет на Делян Добрев ГЕРБ обяви, че ще брани всеки депутат

ГЕРБ започнаха да говорят за дела на трупчета едва след като се скараха с Гешев. Аналогична бе и неговата реакция. От прокурор, нежелаещ да спомене разследването "Барселонагейт", той изведнъж откри, че в тези материали може би има достатъчно данни за пране на пари и започна да нарича лидера на партията "лицето Бойко Методиев Борисов".

Преди дни градската прокуратура предложи на Гешев да поиска имунитета и на бившия премиер. Засега няма информация какво е решил главният прокурор.

mediapool.bg