Кламер БГ - Новини: След среща с Гешев и Радев евродепутати искат засилен мониторинг над България

След среща с Гешев и Радев евродепутати искат засилен мониторинг над България

България

|
Пет, 24 Септ 2021г. 22:40ч.
След среща с Гешев и Радев евродепутати искат засилен мониторинг над България

София ин'т Велд и Елена Йончева, Снимка: бТВ

Членове на комисията в Европарламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE призоваха Европейската комисия да подсили мониторинга над България и одита на европейските фондове, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Това се казва в изявление на нейния председател София ин 'т Велд, разпространено в петък вечерта след края на продължилото два дни посещение на евродепутатите у нас, в рамките но което те са срещнаха с главния прокурор Иван Гешев, с президента Румен Радев и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков..

В изявлението на групата евродепутати, последвало разговора им с държавния глава и дадената преди това от тях пресконференция, се посочва още, че мониторинговата група разбира ограничените възможности на служебното правителство да се справи с поредицата от предизвикателства. Депутатите обаче са окуражени от ангажимента на кабинета в София да използва инструментите, с които разполага. Те ще продължат да следят внимателно случващото се в България.

Ситуацията със свободата и плурализма на медиите в страната продължава да бъде обезпокоителна, заявява още ин 'т Велд.

Властите трябва да увеличат усилията за подобряването на работната среда и безопасността на журналистите, както и за гарантирането на тяхната независимост. Високата степен на концентрация на медиите и липсата на прозрачност при отпускането на пари от обществения бюджет и еврофондовете трябва да бъдат на първите места в политическия дневен ред, се казва в становището на евродепутатите.

Радев: ЕС да се ангажира с отстояване принципите на демокрацията

По време на срещата си тях президентът Румен Радев е заявил, че Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България, съобщиха от "Дондуков".

"Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции", посочил държавният глава. По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочил, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена.

"Хората искат друго лице на България", подчертал президентът и призовал за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас. Като пример Румен Радев откроил създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчертал, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова посочила, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Такъв пример, според нея, са европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

"Корупцията е отровна"

Според София ин 'т Велд проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ "корупцията е отровна" и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. Тя е изразила надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли е коментирала, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя припомня, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. "Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси“, заявила Дейли.

Преди срещата на евродепутатите с държавния глава пред журналисти София ин 'т Велд коментира, че ЕК трябва да се погрижи да има равнопоставеност, истинска конкуренция и противодействие на концентрацията на собствеността върху медиите. Важно е да има силна и ефективна прокуратура, но също така е важно да има разследваща журналистика, която да поставя на вниманието на обществото проблемите с корупцията, физическата и финансовата безопасност на журналистите са предпоставки за тяхната независимост, коментира тя.

На срещата си с представителите на Европарламента главният прокурор Иван Гешев отново е демонстрирал способността си да не отговаря на въпроси и да обяснява, че няма информация за дела, понеже това не му влиза в работата, стана ясно още на пресконференцията. Според съобщението на прокуратурата, в което липсва каквато и да е информация за естеството на разговора, се уверява само, че държавното обвинение е готово за продължаване на "двустранния диалог".

Очаква се главният прокурор да е наясно

От думите на евродепутатите обаче стана ясно, че Гешев не е отговорял на въпросите им, а те смятат действията на прокуратурата и правомощията на началника ѝ за смущаващи. Главният прокурор е бил питан на какъв етап е делото за снимките със златните кюлчета от спалнята на премиера Бойко Борисов. В типичния си стил Гешев е отговорил, че не знае.

"Голяма част от въпросите, които ние зададохме, бяха свързани с инерцията, с липсата на активност, на започнати разследвания. Зададохме въпрос за конкретен случай, свързан с печално известната снимка на предишния министър-председател и получихме отговор: "Не знам къде се намира този случай по отношение на производството". Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност, сериозна важност и се очаква главният прокурор да е наясно", разказа евродепутатката София ин‘т Велд.

Тя допълни, че са били притеснени и от липсата на активност за образуване на корупционни дела. Тя обаче подчерта, че това нежелание е съчетано с правомощието на Гешев да прекрати всяко производство, което поиска. Това правело ситуацията още по-лоша.

"Това дава наистина необикновени правомощия. Ако това се комбинира с явната инерция, в това ведомство наистина ситуацията е силно тревожна", каза още тя.

Тук има прекалено много безнаказаност

Корупцията не е уникален за България проблем, подчерта евродепутатката. Според нея обаче у нас има "твърде много безнаказаност". Това е лош сигнал към гражданите, коментира тя.

Евродепутатката заяви, че имало надежда, защото у нас се срещнала и с много енергични хора, които искали да променят ситуацията.

А защо да не вярвам на "Репортери без граници"?

Евроепутатката бе запитана дали вярва на класацията на международната организация "Репортери без граници", според която България се намира на 112 място по свобода на словото. В отговор ин‘т Велд заяви, че това не е точна наука като математиката, но тя имала доверие.

"България е била на 32 място преди 20 години, сега е на 112. Това не е външна критика, в интерес на всички е да има здравословна медийна среда. Всички можем да си признаем, че има сериозен проблем тук", заяви тя, разказвайки, че много хора у нас я убеждавали да не вярва на класацията.

В България има проблем с прозрачността при собствеността на медиите, каза още ин‘т Велд. Тя подчерта, че трябва да се подкрепя разследващата журналистика, а у нас тя е много малък сегмент от пазара. Евродепутатката заяви, че вероятно на европейско ниво трябва да се мисли за установяване на правила за собствеността на медиите.

Брюксел вече гледа към България

Проблемите на Бъглария вече са във фокуса на Европарламента, заяви депутатката Елена Йончева, която също е част от групата за наблюдение. Тя разказа, че само преди две години никой не искал да слуша за тях, но сега ситуацията се е променила. Според ин‘т Ведл наблюдението в страната трябва да продължи. Тя констатира, че досега Европейската комисия е правела повърхностни проверки.

Това не е първият път, в който комисията LIBE се занимава с България. По нейна иницатива в края на миналата година Европарламентът прие резолюция, с която заклейми корупцията у нас.

mediapool.bg