Кламер БГ - Новини: Гешев иска закон за лобизма, не можело адвокати на обвиняеми да определят правилата

Гешев иска закон за лобизма, не можело адвокати на обвиняеми да определят правилата

България

|
Четв, 30 Септ 2021г. 11:50ч.
Гешев иска закон за лобизма, не можело адвокати на обвиняеми да определят правилата

Снимка: БГНЕС

България има нужда от закон за лобизма, смята главният прокурор Иван Гешев. Според него това се налага, защото в момента било законно адвокат на обвиняем да стане депутат и да предложи закон за закриване на институцията, която съди същия обвиняем. По думите му това е "нерегламентирана дейност от българското законодателство“.

"Това е законно, но дали е морално трябва да си отговорят българските граждани", заяви Гешев и подчерта, че въпросът не търпял отлагане, поне от гледна точка на прокуратурата.

Колко струват подаръците?

Гешев подчерта, че в останалите европейски страни тези въпроси били регламентирани до най-дребните детайли. Той даде пример с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя попитала на каква стойност са протоколните подаръци, дадени й при официалните срещи.

"Тези неща трябва да се регламентират, защото по същество на всички ни е известно, че такава дейност се развива. Това е публична тайна, нали така. Сега дали това е срешу заплащане, дали е поради някакви други неща... Но съвсем логично е тази дейност да бъде регламентирана", заяви Гешев.

Той не спомена имената на въпросните адвокати. В предишните два парламента имаше предложения от няколко политически сили специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити. Тези промени не бяха приети.

Не знам нищо за нищо

Извън темата за евентуален закон за лобизма Гешев по традиция не отговори на други актуални въпроси. С дежурното обяснение, че главният прокурор няма право да знае подробности по дела, освен ако наблюдаващите не му разрешат, той не коментира нито разследването за показното убийство в София, извършено в сряда, нито казуса със заседналия край Камен бряг кораб и закъснелите действия на институциите.

По информация на "24 часа" следователи от Националната следствена служба са излезли с доклад, че шефът на НАП Румен Спецов не е извършил престъпление при продажбата на фирмата си на малоимотно лице.

Гешев каза, че не е запознат с този доклад и разбрал за него от медиите.

"Доколкото ми е известно има досъдебно производство, мисля че за данъчни престъпления, което в висящо. Какви доклади, какви действия се извършват, това е компетентност на конкретния наблюдаващ прокурор", заяви той.

mediapool.bg