Кламер БГ - Новини: Гешев излезе на "бдение", за да брани независимостта на съдебната власт

Гешев излезе на "бдение", за да брани независимостта на съдебната власт

България

|
Четв, 29 Апр 2021г. 14:01ч.
Гешев излезе на "бдение", за да брани независимостта на съдебната власт

Дружен отпор срещу поправките, които целят закриване на спецправосъдието, организира прокуратурата. Шефът на държавното обвинение Иван Гешев излезе заедно с говорителката си Сийка Милева и началничката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред съдебната палата в София. От други градове също обявиха, че излизат на "мълчаливо бдение".

Гешев обясни, че сбирката не била по негова иницатива, а на колегите му. Обграден от охрана, главният прокурор пожела на българите светли празници, любов и смирение

"Благодаря ви и се гордея, че съм главен прокурор на Република България", заяви той на тръгване и бе изпратен от аплодисментите на подчинените си.

Закриват с лобистки законодателства

Говорителката на Гешев обясни, че протестират срещу "лобистки законодателства, които се прокарват спешно". Целта била да се унищпжат работещи структури като спецпрокуратурата.

Ден по-рано парламентарната правна комисия одобри на първо четене предложение на "Демократична България", с което се предвижда закриване на спецправосъдието. И макар че почти няма шанс този парламент да приеме поправките окончателно, прокурорите въстанаха.

Милева обясни, че целта на промените била да се защитават "чужди държавни интереси" и обвиняеми с големи финансови ресурси.

"Единствено те имат интерес да се унищожат тези работещи структури", заяви тя.

Ние се занимаваме с корупцията едва от две години

Шефката на спецпрокуратурата Валетина Маджарова пък се похвали с множество успехи срещу организираната престъпност. По отношение на корупцията държавното обвинение няма много какво да каже, но прокурорката си намери оправдание.

"Едва от последните две годни специализираната прокуратура е компетентна да се занимава с корупцията по високите етажи на властта Никога не сме твърдели, че борбата с организираната престъпност и корупцията е лесна борба", заяви тя.

После повтори старата теза на Гешев, че в България имало прекалено високи изисквания за доказателствена стойност и затова на прокурорите им е трудно да постигнат осъдителни присъди. В други европейски страни не е така, обясни Маджарова.

Мирна подкрепа от Варна и Бургас

"Бдения" бяха организирани и на много места в страната. Прокурорите от Варна обявиха, че по мирен начин изразяват несъгласие с приетите поправки.

"Считаме, че се извършва груба намеса в дейността на съдебната система, нарушава се нейната независимост и самостоятелност в частност на дейността на Прокуратурата на Република България. Така се цели нарушаване на правовия ред в държавата, на върховенството на закона, и разделението на властите. Считаме, че с опитите за такъв тип промени в законите се уронват устоите на държавността в страната", заявиха те.

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров заяви, че е притеснен от опитите да се закрият спецзвената, които заработиха през 2012 г. и вече имали натрупан опит.

"Нямам случай някой политик или ръководител да ми се обажда и да ми нарежда какво да правя. Опасявам се, че ако прокуратурата не е в съдебната власт, ще се случват такива неща", заяви той, цитиран от "Флагман".

mediapool.bg