Кламер БГ - Новини: Дневната доза Гешев: Мястото на хората с пари, власт и влияние е в затвора (видео)

Дневната доза Гешев: Мястото на хората с пари, власт и влияние е в затвора (видео)

България

|
Четв, 02 Юли 2020г. 17:30ч.
Дневната доза Гешев: Мястото на хората с пари, власт и влияние е в затвора (видео)

Провокиран от думите на бизнесмена Пламен Бобоков, че прокурорските обвинения срещу него са скалъпени, шефът на държавното обвинение Иван Гешев заяви, че в който и затвор да отидеш, всички ще ти кажат, че са невинни. По-големият проблем със затворническото население според него обаче е друг:

"В затворите основно има социално слаби лица. Това е проблем на българската съдебна власт и на българската държава – че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото – в затвора, говоря принципно".

Основната причина е, че социално слабите нямат пари да си плащат за защита на адвокати и медии, разбра се от думите на главния прокурор.

В четвъртък той държа любимата си реч срещу подсъдими бизнесмени (наричани от него олигарси) и даде да се разбере, че основният му проблем са шепата медии, които не правят същото.

"Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канонизират, ще живеем така, както живеем в момента. А такива хора се канонизират, не защото са харесвани, а защото плащат", заяви Иван Гешев при посещението си в Гоце Делчев след спецакция срещу битовата престъпност.

Той не разясни как точно някои медии "канонизират" посочените от него бизнесмени, нито пък е извадил доказателства, че това става срещу "заплащане".

За сметка на това отправи призив: "Ако искате да живеете по тоя начин, правете го, бе, хора. Те крадат вашите пари най-вероятно, ако е вярно това, което се публикува от съответните наблюдаващи прокурори".

По повод кореспонденцията, водена от обвиняемия Пламен Бобоков, Гешев заяви, че "наблюдаващите прокурори решават дали ще бъдат или не повдигнати обвинения по конкретни дела".

По-рано в четвъртък Спецпрокуратурата публикува снимки от съобщения, които Бобоков си е разменял с потребители, записани в телефона му като Prezident - Rumen Radev и Desi Radeva. Самият Бобоков заяви в интервю пред бТВ, че е водил подобна комуникация и с премиера Бойко Борисов.

На това Гешев отговори, че трябва да се установи дали всички въпросни съобщения са предмет на престъпление.

"По същество обвиняемият е признал едно нещо: че съществува задкулисие и той участва в него, че има някаква паралелна държава, което всъщност прокуратурата иска да прекрати", каза главният прокурор. До момента Бобоков никъде не е признавал нещата, които му приписа Гешев.

След това главният прокурор обобщи как ще се оправят нещата в държавата:

"Докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии и политическа класа, политически партии, хората няма да живеят добре. Ще продължаваме да имаме ниски пенсии и да сме най-бедната страна в Европа. И ако някой иска това да продължава, да канонизира Божков, Бобоков, Цветан Василев, Миню Стайков, Арабаджиеви, които всички са невинни, защото няма влязла в сила присъда".

По-нататък разсъжденията му продължиха така:

"Аз не съм видял какво е извадил обвиняемият Бобоков, тъй като не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица. Обвиняемите и подсъдимите могат да си излагат различни версии. Например за това, че са били дисиденти и са почнали от Магурата - аз не помня Желю Желев и Петър Дертлиев, мир на праха им, да са почнали от Магурата. Могат да излязат и с версия, че са водили протестите срещу мръсния въздух в Русе. Други излагат някакви теории за джуджета… Недай Боже, да стигнем и до "Десетте малки негърчета" на Агата Кристи – макар че това вече е неполиткоректно заглавие и не знам защо го цитирах. Това, което ще кажа, е дали ще бъдат повдигнати обвинения или не по конкретни досъдебни производства, решават конкретни наблюдаващи прокурори. Това съм го повторил безброй пъти."

Главният прокурор бе в Гоце Делчев заради поредната акция срещу битовата престъпност в града и околните села. Там той посъветва хората, вършещи такива престъпления, да не продължават с тях, защото не било здравословно.

mediapool.bg