Кламер БГ - Новини: Прокуратурата прекратила делото за чекмеджетата с евро и кюлчета. Случаят се проверява (обновена)

Прокуратурата прекратила делото за чекмеджетата с евро и кюлчета. Случаят се проверява (обновена)

България

|
Съб, 27 Май 2023г. 17:03ч.
Прокуратурата прекратила делото за чекмеджетата с евро и кюлчета. Случаят се проверява (обновена)

Прокуратурата прекратила делото за чекмеджетата с евро и кюлчета. Случаят се проверява (обновена)

Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено, потвърди пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

От прокуратурата обясниха пред БТА, че “проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи“.

Според "Бивол" произнасянето по делото за кюлчетата е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността "главен прокурор на Република България“ Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ. Малко по-късно обаче Борислав Сарафов каза пред “24 часа“, че няма никакво отношение към прекратяването на производството.

По указания на Върховната касационна прокуратура Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото, съобщи Гешев.

От ГЕРБ съобщиха за БГНЕС, че Борисов не е уведомен нито официално, нито чрез адвоката му.

Гешев: Бях в САЩ

Главният прокурор допълни, че е научил информацията от "Бивол".

"Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", допълни Иван Гешев.

На 11 май, или ден след прекратяването на производството, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел каза, че ще иска отстраняването на Гешев.

Гешев посочи още, че всички български магистрати действат според Конституцията, законите и фактите.

"В прокуратурата е изградена система за служебен контрол", каза още Иван Гешев.

Процедурата за отстраняването на Гешев като главен прокурор вече започна, а той неколкократно даде сигнали на “лицето Бойко Методиев Борисов“, че държавното обвинение може да се заинтересува от него.

Тази седмица той Борисое бе викан за обяснение по “Барселона гейт“.

Под личния надзор на Борислав Сарафов

Според "Бивол" произнасянето по делото за кюлчетата е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността "главен прокурор на Република България“ Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ.

Мотивите за решението засега остават неясни. Това се случва със светкавична бързина, докато и.д. главен прокурор е директорът на Национална следствена служба (НСлС) – Борислав Сарафов.

Не можело да се установи дали кюлчетата са истински

Прекратяването на производството е потвърдено и от градския прокурор на София Илиана Кирилова пред БТА.

Агенцията цитира прокуратурата, според която няма как да бъде установено дали банкнотите и кюлчетата от снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи.

По делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали съществуват банкноти със същите серийни номера, посочва още БТА, цитирайки прокуратурата.

mediapool.bg