Кламер БГ - Новини: Германският вътрешен министър представи дългоочаквания план за миграцията

Германският вътрешен министър представи дългоочаквания план за миграцията

Европа

|
Ср, 11 Юли 2018г. 12:54ч.
Германският вътрешен министър представи дългоочаквания план за миграцията

По-строг контрол, ускорени процедури за получаване на убежище и улеснено депортиране са основните елементи в плана за миграцията, представен от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

”Целта на този план е не да ядоса хората, а да създаде ред. Гражданите трябва да знаят на базата на какви правила се получава убежище тук. Ние си оставаме държава с либерлано мислене, оставаме хуманна страна, която предоставя защита на нуждаещите се. Но в същото време нерегламентираното оставане в страната трябва да бъде прекратено”, обяви той.

Според Зеехофер планът е крайно необходим на Германия и е част от промяна на политиката на страната за мигранитите. С Австрия ситуацията е ясна и има договорка, сега трябва да се преговаря с Гърция и Италия, каза министърът. Представянето на документа се забави с около месец заради разногласия между коалиционните партньори в правителството.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия.

Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика - още откакто се опълчи на решението й да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г., припомня ДПА.

По време на представянето на плана в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която по думите му е спешно необходима за Германия.

"Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви германският вътрешен министър.

Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще създаде недоволство у левоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип.

Зеехофер промени терминологията си с понятието "трансферни центрове", за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия заяви, че Зеехофер трябва да престане да се опитва да предоговори коалиционното им споразумение и да се придържа към вече договореното.

Той трябва да спре с летния си театър, който разиграва, каза ГСДП.

Министърът заяви, че ще цели яснота по въпроса кои държави - членки на ЕС, ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни.

Той обяви, че очаква "сложни разговори", но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. "Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки", каза Зеехофер.

Включването на двустранните споразумения е нужно за съгласието на останалите коалиционни партньори.

Вчера в Атина са пристигнали представители на германските власти, за да обсъдят подобно споразумение, научи ДПА от източници в гръцкото министерство на миграционната политика. Очаква се Зеехофер и италианският му колега Матео Салвини да обсъдят въпроса в Инсбрук днес преди срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в австрийския град.

Представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Германия Доминик Барч разкритикува плана на Зеехофер и заяви, че основни моменти в него будят въпроси.

"Планът се върти около затягане на режима от гледна точка на администрацията и процедурните въпроси, но в него се пренебрегва най-важното нещо: хората. Напълно липсва ангажимент за закрила на хората, за които съществува заплаха в родните им страни", посочи Барч.

mediapool.bg