Кламер БГ - Новини: Германската прокуратура обвини руснак за поръчковото убийство на грузински гражданин

Германската прокуратура обвини руснак за поръчковото убийство на грузински гражданин

Европа

|
Четв, 18 Юни 2020г. 16:45ч.
Германската прокуратура обвини руснак за поръчковото убийство на грузински гражданин

Германската прокуратура повдигна днес обвинения на руснак за поръчковото убийство на грузински гражданин от чеченски произход в Берлин миналата година, предаде ДПА.

Прокурорите казаха, че според тях покушението е било поръчано от руските власти. Мотивът е бил "опозицията на жертвата срещу руската държава, правителствата на автономните републики Чечения и Ингушетия и проруското правителство на Грузия", пише в изявлението на генералната прокуратура в Карлсруе.

Германският външен министър Хайко Маас заплаши Русия със санкции заради убийството.

Руският посланик в Берлин бе извикан днес в министерството на външните работи, за да му бъде изложена позицията на Германия по случая. Германското правителство приема много сериозно изявлението на федералната прокуратура, че убийството е било поръчано от руските власти, и "си запазва правото да предприеме по-нататъшни стъпки", даде да се разбере негов говорител.

40-годишният грузински гражданин от чеченски произход бе застрелян посред бял ден в парк в германската столица през август миналата година. През декември Германия изгони двама руски дипломати на фона на твърденията, че руската държава има пръст в убийството, припомня ДПА.

Жертвата, представена като Торнике К., според медийни съобщения е Зелимхан Хангошвили. Той се е сражавал срещу руските войски в Чечения. Мъжът оцелял при няколко опита за убийство и продължавал да получава заплахи, след като избягал в Германия през 2016 г., отбелязва АП.

Предполагаемият убиец бе идентифициран от германската прокуратура като Вадим К. - руски гражданин, известен и като Вадим С. В някакъв момент преди средата на юли миналата година "държавни агенции към централната власт на Руската федерация" го натоварили със задачата да ликвидира етническия чеченец. Според германската прокуратура обвиняемият се съгласил да убие Торнике К. "защото се надявал на финансово възнаграждение или споделял мотивите на тези, които му възложили да убие политически опонент и да отмъсти за неговото участие в предишни конфликти с Русия".

Убиецът бе задържан малко след като застреля жертвата и оттогава е в ареста.

Покушението и предполагаемото участие на Русия в хакерска атака срещу германския парламент през 2015 г. тегнат над двустранните отношения през последните месеци. Миналия месец Германия каза, че иска Европейският съюз да наложи санкции срещу руснак, заподозрян за кибернападението.

mediapool.bg