Кламер БГ - Новини: Германската полиция претърси дома на свидетел по делото за мащабна кражба на данни на политици

Германската полиция претърси дома на свидетел по делото за мащабна кражба на данни на политици

Свят

|
Пон, 07 Ян 2019г. 12:28ч.
Германската полиция претърси дома на свидетел по делото за мащабна кражба на данни на политици

Германската полиция претърси апартамента на 19-годишен специалист по информационни технологии в южния град Хайлброн в рамките на разследването за мащабно изтичане на данни на политици миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на радио Ер Бе Бе.

Обискът бил проведен в неделя. Полицията претърсила апартамента и битовите отпадъци на Ян Шюрлайн, който на този етап е смятан за свидетел, и иззе технически устройства, цитира Ер Бе Бе източници от правоохранителните органи.

Германското правителство съобщи в петък, че лични данни и документи на стотици политици и видни личности, включително на канцлера Ангела Меркел, са били публикувани в интернет. Това е едно от най-големите изтичания на данни в историята на Германия.

Според радио Ер Бе Бе Шюрлайн обявил в Туитър, че е общувал с потребител, наречен "0рбит", който е заподозрян, че е извършил кибератаката чрез профил в тази социална мрежа, който вече е закрит, предаде БТА.

Младежът публикувал в Туитър снимка на свой онлайн разговор на 4 януари с "0рбит", който му съобщава, че ще унищожи своите компютърни устройства.

Шюрлайн казал пред журналисти, че сътрудничи на полицията.

mediapool.bg