Кламер БГ - Новини: Германия ще създаде длъжност в помощ на жертвите на комунистическия режим на ГДР

Германия ще създаде длъжност в помощ на жертвите на комунистическия режим на ГДР

Европа

|
Ср, 24 Юни 2020г. 16:21ч.
Германия ще създаде длъжност в помощ на жертвите на комунистическия режим на ГДР

Германия предвижда да създаде от лятото на 2021 г. длъжността федерален омбудсман, който да подпомага и защитава хора, преследвани при някогашния комунистически режим в Източна Германия, предаде ДПА.

Германска демократична република (ГДР), която беше сателит на Съветския съюз, подлагаше своите граждани на масово следене, осъществявано от Службата за държавна сигурност, известна като Щази. Несъгласните с комунистическия режим бяха сплашвани, преследвани и затваряни.

Сега хората могат да разгледат досиетата, които им е водила Щази. Предвижда се след лятната ваканция в германския парламент да бъде внесено законодателство за създаване на нова длъжност, каза председателят на парламентарната комисия по култура Катрин Буде.

По думите й коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел подкрепя този ход, който е поддържан също така от организации в подкрепа на жертвите и служители, натоварени със задачата да се заемат с престъпленията на ГДР в провинциите от някогашната Източна Германия.

Планирани са още два законопроекта, внасящи поправки в законодателството за индексирането и управлението на документите на Щази, както и за федералните практики за архивиране.

Буде предвижда приемането на новото законодателство от парламента да стане на 3 октомври, когато се отбелязва Денят на германското единство. Тази година се навършват 30 години от обединението на Германия след края на Студената война.

mediapool.bg