Кламер БГ - Новини: Германия удължава мерките до 7 март, отварят се детски градини и фризьорски салони

Германия удължава мерките до 7 март, отварят се детски градини и фризьорски салони

Свят

|
Ср, 10 Фев 2021г. 23:21ч.
Германия удължава мерките до 7 март, отварят се детски градини и фризьорски салони

Германия удължава ограниченията заради пандемията до 7 март, въпреки че позволява отварянето отново на детски градини и фризьорски салони. Само при индекс от 35 на 100 000 останалата част от икономиката постепенно ще се отвори отново, уточнява "Дойче Веле“, цитирано от БГНЕС.

Регионалните правителства на 16 федерални провинции, ще вземат решение в рамките на своя културен суверенитет, за постепенното връщане към присъствено преподаване и разширяване на предлагането на услуги за деца.

Няколко федерални провинции обявиха намерението си да отворят отново началните училища през следващите дни.

Фризьорските салони в Германия ще могат да отворят отново бизнеса си от 1 март. Федералните и регионалните власти, заседаващи на 10 февруари в Берлин, постигнаха този консенсус. Най-висшият представител на Бавария Маркус Сьодер призна, че възобновяването на работата на фризьорски салони, салони за красота и педикюр е "въпрос на достойнство", тъй като личната грижа е важна част от благосъстоянието.

Усилията на гражданите да постигнат намаляване на инфекциите дадоха плод, за което им благодаря от тук ", заяви Ангела Меркел на пресконференция след срещата. Разкриването на случаи в Германия на британския вариант" който е по-агресивен " , подчерта канцлерът, налага да се поддържа високо ниво на ограничения.

Кумулативната честота за седем дни в страната като цяло е спаднала до 68 инфекции на 100 000 жители тази сряда. Вчера за първи път от три месеца вече беше под 75 положителни -72,8 случая.

Максималното седмично ниво на заболеваемост е регистрирано на 22 декември със 197,6 нови инфекции на 100 000. Целта на Меркел е да постигне под 35 седмични положителни стойности на 100 000 жители, ниво, което тя смята за необходимо, за да може отново да проследи всички вериги от инфекции.

"Можем да проследим инфекциите и как са възникнали само ако постигнем непрекъснат спад в новите случаи", добави тя. За това, според Меркел, е необходимо да се запазят настоящите ограничения за търговска и обществена дейност, както и за лични контакти.

От началото на ноември ресторантите, развлеченията и културният живот са затворени в Германия; към това затваряне беше добавено през декември това на несъществена търговия и редовна училищна дейност.

По този начин са изминали 100 дни от началото на това затваряне, което ще продължи въпреки спада, наблюдаван през последните седмици на инфекциите и поради страха от разпространението на нови мутации на вируса. Затварянето на обществения живот първоначално беше планирано до началото на януари, но последователните пикове на инфекции и смъртни случаи между края на 2020 г. и началото на 2021 г. доведоха до последователни удължавания.

Новото удължаване на мерките идва след почти три седмици на консолидиран спад на инфекциите.

В допълнение към овладяването на новите инфекции, усилията на германските власти сега са насочени към ускоряване на ваксинацията след разочароващото начало на кампанията. До момента 2,334 милиона души са получили първата доза от ваксината - 2,8% от населението и 1,02 милиона граждани - 1,2% - вече са инжектирани с втората доза.

mediapool.bg